Öckerö gymnasium

Stjärnklara nattvakter

När man blir purrad inför sin nattvakt är man inte som mest taggad på att dra på sig sele och flytväst, men annorlunda är det när man väl kommer sig upp på däck. Man möts där av en stjärnklar himmel och mareld som lyser nästintill lika starkt i vattnet.

Medan man står uppställd mittemot den andra vakten ser man ett stort stjärnfall bakom dem och vi alla ser det och flämtar till. När man sedan sitter på däck och kollar upp hör man hur det skvalpar medan man lätt gungar fram och tillbaka. Det är inte lika kallt i luften längre och det räcker nu med ett underställ istället för tre.

Vi har 12-4 vakten och har nu flera nattvakter i rad haft det just precis såhär. Just de 4 timmar vi haft vakt har det varit sådana där riktigt magiska och overkligt klara stjärnor på himlen. Sådana som man inte trodde fanns. Passande nog kan vår andre styrman Lukas en hel del om stjärnor och stjärnbilder. De senaste nätterna har han därför haft som lektioner för oss i 1-2 timmar på natten. Det är så fascinerande. Vi har bland annat fått lära oss dem olika namnen på stjärnorna. Jag visste tidigare inte hur stjärnorna placerades i förhållande till varandra och speciellt inte att Orions bälte bara var en del av hela Orion och hans pilbåge. Dock har jag inte riktigt förstått hur man navigerar med stjärnorna än, men det kanske kommer.

Inatt skall vi få låna kaptenens laserpekare, så blir det förhoppningsvis lite enklare att förstå utan att Lukas behöver upprepa det han säger femtioelva gånger. Jag ser fram emot att komma hem och visa det för mina nära och kära där hemma. Dock tror jag inte att dem kommer tycka att det är lika intressant som vi på Gunilla gör. Dem har väl bättre saker för sig än att stanna upp och kolla på stjärnor i 2 timmar. Dessutom lär stjärnorna inte vara lika klara som dem är här ute på havet. Det går nog inte ens att jämföra med detta.

Amanda, Midships

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se