Öckerö gymnasium

Strosar runt på Madeiras gator

22 januari bjöd på mycket god mat, roliga frukter och goa skratt.

Efter en psykiskt och fysiskt påfrestande vakt dag igår, satt jag nattvakt och tappade därför ytterligare två timmar av välbehövlig sömn. På morgonen cirkulerade tankarna kring att vi skulle utforska Madeiras vackra natur genom en planerad vandring. Det tog däremot inte lång tid innan våra planer hade förändrats. Jag menar, finns det något som sitter bättre än att sova när man är trött?

Det vore onödigt att sova bort hela dagen så vi tog oss upp ur våra kojer och fixade iordning oss för att gå ut och äta lunch. Vilket inte slutade på vilken restaurang som helst. Några klasskompisar rekommenderade om denna sushirestaurang och jag instämmer, det var den godaste sushi jag någonsin ätit. Det finns såklart en anledning till att jag gick tillbaka dagen efter.

Det bästa av allt var att det inte bara var en tråkig sushibit. Den var bland annat toppad med olika såser, sjögräs och rom. Man kunde höra friteringen knapra i munnen vid varje tugga. Många är inte så förtjusta i sushi men jag lovar, det här var grejer. Mer smakfull än den röda, färska jordgubben du håller framför dig i sommar och förälskar dig i. Mer njutbart än ett dopp i det glittrande, klarblå havet en stilla juliförmiddag. Samma känsla som att vara först ut i skidbacken lagom till soluppgången, medan du känner friheten flöda genom hela kroppen. Rätt sushi kan helt enkelt få alla på fall och vi har hittat dit, där smakerna gifter sig i munnen.

Man kan ju fråga sig om det enda vi gör om dagarna är att äta och just idag stämde det väldigt bra. Efter lite strosande på Madeiras vackra och pryda gator tog vi oss till en fruktmarknad där de lät oss smaka på nästan varenda frukt i de olika stånden. Allt från apelsiner till passionsfrukter och drake frukter i smak av tomat, banan och citrus. Sist men inte minst fick vi smaka på en banan-ananas som både var väldigt speciell till smaken, konsistensen och utsidan, men den var god så det slutade med ett köp. I efterhand har jag insett att de måste ha lagt något i frukterna vi fick smaka på, för tro mig det var inte samma frukter på marknaden som den jag sedan köpte. Banan-ananasen var nästan oätbar eftersom den frätte sönder hela munnen likt salpetersyra och passionsfrukten visade sig vara mer smaklös än för utspädd saft. Trots att frukterna inte var någon höjdare var det kul att testa och framförallt, ett minne för livet.

På shoppinggatan utanför marknaden satte vi oss på ett glasscafé och var tacksamma för att vi hade tagit oss ut trots allt. Mätta och glada gick vi tillbaka till Gunnis för att fortsätta njuta av det vackert upplysta Funchal, fast på avstånd.

Stina Götsten 22 Januari

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se