Öckerö gymnasium

Tankeställare

”God morgon, klockan är halv fyra, det är inte jättekallt ute men blåser lite, så det blir kallt om man är post. Är ni vakna?”.

03.32 Vissa morgnar är väldigt jobbiga. Man vill ligga kvar i sin koj och dra täcket över huvudet. Andra morgnar känns uppfriskande och man hoppar upp och byter om till vaktkläder på bara några minuter. Idag var det jobbigt, men som alla andra gånger gick det över så fort jag steg ut ur dörren till hytt 11. Jag var arbetstyrka på dagens nattpass, och antalet lager kläder visade sig fort vara alldeles för överflödigt då vinden var på vår sida vilket innebar sätta segel och brassa hela vakten. Vid fikan, bara en timme efter vaktens början var vi alla redan genomblöta av svett. Ett scones senare stod vi åter igen och halade i olika tampar, svettandes.

Efter vakten läste jag några kapitel i min bok ”Three men in a boat” av Jerome K. Jerome, innan jag somnade med boken i famnen. Jag sov dock bara i några timmar eftersom lektionerna började efter lunch vid 12.20. Med kladdkaka på tre-fikan (grattis My) som studiemotivation pluggade jag på riktigt bra och fick relativt mycket gjort. Det där med att hinna plugga, umgås med vänner och sova mellan vakterna är en färdighet jag ännu inte bemästrat, och tyvärr går det oftast ut över pluggandet eftersom det är det minst roliga.

När kladdkakan var uppäten och jag var nöjd och belåten, var det dags för vakt igen, denna gången som post. Jag har nog aldrig uppskattat att vara post så mycket som jag faktiskt gjorde idag. Det var underbart väder, strålande sol. Jag stod och log igenom hela vakten. När klockan närmade sig halv åtta bevittnade jag nog den vackraste solnedgången jag sett i mitt liv. Där, med den orangea himmeln, det mjukt vaggande havet, Jesper sjungandes på ”sudda bort din sura min”, mina händer på rodret och Williams dåliga skämt i bakgrunden, kändes livet så underbart och fantastiskt. Jag mindes tillbaka till min dåliga morgon och tänkte på allt man missar genom att inte gå upp på morgonen och ta vara på dagen.

Att vakna är inte alltid lätt, men att vara vaken är underbart; det är något att vara tacksam över och man ska ta till vara på.

Nathalie, styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se