Öckerö gymnasium

Tillfällig ankring utanför Floridas kust

Morgonen startade som vanligt med purrning vid 07:00 för oss i midskepps. Meddelandet vid purrningen var att det var kallt och blåsigt, vilket det minst sagt var. 30 knops vind och 17 grader är inget att leka med när vi är vana vid 30 grader, strålande sol och lagom sval vind. Även fast det egentligen inte borde vara särskilt kallt om man tänker på hur vädret brukar vara hemma i Sverige så tog alla på sig seglarställ och mössa eller luva, vantar kunde också vara skönt, speciellt om man stod som post.

Vid vaktavlösningen har vi ibland utmaningar mellan vakterna. Idag var det jägarvila, Hilda från midskepps och Dagmar från babord kämpade på bra mot varandra men Hilda drog det längsta strået och tog hem vinsten till oss i midskepps, grymt jobbat båda två! Efter vaktavlösningen började vi morgonvakten så som vi oftast brukar göra, riggpromenad. I och med att vinden var så pass stark kändes klättringen lite annorlunda jämfört med hur den brukar kännas. Man trycktes in mer mot vantet än vanligt, vilket egentligen var ganska skönt eftersom man kan ta stöd där lättare om man står still och väntar på när någon ska klättra upp för stegarna till plattformarna.

Efter riggpromenaden var vi i gång hela tiden. Vi började med att bärga storstängstagsseglet som sitter mellan förmasten och stormasten. För att kunna bärga det behövde vi vara effektiva och snabba på grund av att vinden lätt kunde ta tag i det om man var för långsam. Efter att det hade bärgats behövde vi bärga focken och både undermärs och övermärs på båda masterna. När vinden blir så pass stark blir allting mycket jobbigare att bärga men med gott samarbete löste vi bärgningen ihop galant. Samarbetet fortsatte upp i riggen också när vi då skulle beslå alla segel vi just bärgat. Allt gick effektivt och snabbt vilket gjorde vår vaktledare Bea och kapten Hans väldigt glada! Efter all bärgning och beslagning var det ytterligare ett segel, förstängstagsseglet, som behövde bärgas och beslås. Som en nästan belöning efter allt jobb lyckades vi se delfiner när vi alla i arbetsstyrkan var i hajnätet och beslog förstäng. Alla blev förstås väldigt glada eftersom det var ett bra tag sen vi faktiskt fick se delfiner.

Efter all bärgning och beslagning fick vi veta att vi tillfälligt skulle lägga oss till ankars på grund av att det var 30 knops motvind och ingen idé att köra för maskin i en knop. Sagt och gjort, det blev ankring utanför Floridas kust. Man kan se en liten del av land och sedan också en fyr. Vi går fortfarande på sjövakter för att vi kommer vid runt midnatt börja åka igen mot Tampa.

När vakten var slut blev det lunch, lektioner och middag. Sista slutspurten med vissa uppgifter som ska vara inlämnade nu i Tampa.

När vakten sedan började igen vid 20:00 blev det filmvisning på segel. För en gång skull var det faktiskt uppehåll hela filmen så vi kunde se klart den. Efter filmen städade vi som varje kväll i inredningarna för att sedan förbereda segel till 12–4 vakten genom att avbeslå båda undermärsarna och storstäng. När vi var klara med det var det dags att dra upp ankaret och starta maskin, för att kunna fortsätta seglingen mot Tampa och sista hamnen för denna resa.

Tilda Stenhammar, midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se