Öckerö gymnasium

Tjära och musik

Ingen sjödag på Gunilla är den andra lik samtidigt som varje är exakt likadan.

Om man har 4-8 vakten (som jag har just nu) vaknar man 03:30 varje dag, har vakt till 8:00, äter frukost från 08:00 till 08:30 och går sen och lägger sig eller hänger med klasskompisar fram till lunch. Man äter lunch från 11:50 till 12:15, har lektioner från 12:20 till 15:00 och fikar klockan 15:20. Andra vakten för dagen börjar klockan 16:00 och man äter middag runt 18:00, går av vakten 20:00 och går sen och lägger sig någon gång mellan 21:00 och midnatt för att vakna igen 03:30 dagen därpå. Schemat ändras aldrig, men det man gör ändras ändå konstant. En dag kanske man är post och en annan backis för att dagen därpå vara en del av arbetsstyrkan.

Igår var jag arbetsstyrka och första timmen satte vi fyra segel. Tanken var att vi skulle sätta fem, men när det var dags att sätta storröjeln (råseglet högst upp på stortoppen) strulade någonting och det gick inte att dra ner babordsskotet. Så jag fick klättra upp för att se vad som var fel. Jag hittade inte vad som var fel med skotet, men istället upptäckte jag att röjelns nockbensel hade gått upp. En nockbensel är en tamp som knyter fast det övre hörnet av seglet till råt. Så om den lossnar, lossnar en del av seglet från råt. Det var alltså inte särskilt positivt att den hade lossnat. Jag kan tyvärr inte påstå att jag var särskilt nöjd med situationen just då när jag stod högst upp i masten och insåg att en viktig del av seglet hade lossnat utan att jag hade en aning hur man fixar det. Till råga på allt hade vi precis tjärat fotpertarna (det man står på när man klättrar ut på råna) så när jag skulle ut på råt gled mina fötter bara runt överallt. Det var inte kul. Som tur var klättrade ett befäl upp och löste allting fort, varefter vi klättrade ner, satte röjeln, och gick in och fikade.

Strax före halv åtta, några timmar efter nockbenselsituationen, gick solen upp. Utan att försöka låta hur klyschig som helst måste jag medge att det var nästintill magiskt när den gick upp. Som ett stort oranget klot som lyste upp hela världen steg solen upp ur det blå havet.

Förstestyrmannen satte på “The Circle of Life” från lejonkungen precis när den första skärvan av solens klot blev synligt på horisonten. Till följd av denna fröjdfulla händelse har vår vakt nu ansökt om att det ska bli en officiell tradition att spela en låt vid varje soluppgång. Så vi får ännu en likhet mellan sjödagarna här på Gunilla. Dock blir det nog en olik låt varje morgon, så oroa er inte, varje enskild sjödag på Gunilla kommer förbli unik!

Lina Exerman SAS 1922

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se