Öckerö gymnasium

Tjurens fasta blick

Datumet var den 6:e augusti och det var dags för bussresa på Shetlandsöarna. Det började med att det var uppställning kl 8 på main däck därefter så var det dags att välja kläder inför resan. Jag fick uppgiften att ta med mig två mackor från frukosten som var till 10:e fikat, regnjacka, ryggsäck, glasögon och lite småpengar. Detta för att göra oss redo för en dag fylld av nya spännande monument att upptäcka.

Bussen stod redo på kajen kl 09:00, direkt när vi hade satt oss så möttes vi av en harklig och mörk röst det var buss chaufören som välkommnade oss. Vi började med att åka till scattwave. Där var det en “brock” det är en byggnad som var byggd redan så tidigt som på bronstiden. Brocken var ett uråldrigt sätt för Shetlandsborna att komunicera genom att tända bålar. Sen efter det så åkte vi till en fyr i Sumburgh. Det var en stor vit fyr som stod på en klippa somsluttade ner mot den kalla friska nord atlanten. De kala klipporna som störtade upp mot fyrtornet stannande de låga molnen och upplevelsen var fantastisk. Hur man på en såpass liten befolkning kunnat bygga dessa underverk varfascinerande för ögat.

Vi avslutade dagen med att ta oss mot stranden där bussdrivern utlovade att vi skulle få se sälar. En mycket populär attraktion bland både yngre och äldre i den guidade bussresan. Plötsligt möttes vi av 1 ton muskler mitt på vägen. En stor tjur blockerade den smala vägen ner mot stranden. Busschauffören kastade av sig cowboy hatten för att fösa bort den stora besten som blockerade vår väg. Efter en lång strid av pustande och långa ögonkontakter fick busschauffören se sig besegrad. Han fick då ta hjälp av hästmusklerna i den kraftiga bussmotorn för att fösa bort den stora besten till sin gräsplatå åter.

När vi äntligen kommit till stranden var det några få elever som tog sig i kragen för att bada i Shetlands vågor. Detta avslutade dagen mycket fint efter ett udda möte med vilddjuret. Sömniga efter extremt mycket lärorik information om Shetlands historia tog vi oss tillbaka till båten för att hitta en restaurang att fylla våra skrikande magar. På återseende bloggen!

Arvid Bäck / 5 / 8 - 2022

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se