Efter att åtta glas hade slagits som betyder vaktbyte sa Jesper våran styrman att vi skulle göra en undanvindsvändning. Vi fick order om att lägga upp babords brassar och fallen för löpning och göra oss klara för vändningen.
Lektionen slutade klockan 15:20 och direkt därpå var tre fikat. Denna gång var det inte sötfika utan bröd och frukt, som också var ganska gott. Efter att vi kände oss mätta gjorde vi oss redo för vakt. Vi tog på oss våra underställ mot kylan med arbetskläderna över det och såklart vårat bälte med kniven. Tiden bara flög förbi och helt plötsligt märkte jag att det bara var två minuter kvar till uppställning. Jag berättade detta för mina hyttkamrater som också precis hade tagit på sig sina jobbkläder och sedan skyndade vi oss ut till våran våtgarderob. Vi alla ryckte ut våra selar ur den och drog på oss de samtidigt som vi skyndade ut på däck för uppställning. Det förvånansvärda var att vi faktiskt hade en hel minut kvar tills vi skulle ställa upp.
Efter att åtta glas hade slagits som betyder vaktbyte sa Jesper våran styrman att vi skulle göra en undanvindsvändning. Vi fick order om att lägga upp babords brassar och fallen för löpning och göra oss klara för vändningen. När man lägger upp tampar för löpning lägger man tampen i flera åttor på varandra. En undanvindsvändning är när man gör en vändning med vinden hela tiden i seglen och för att göra detta behövde vi vända ungefär 270°. Om vi istället skulle försökt vända åt andra hållet skulle vi bara behöva svänga ungefär 90°, men eftersom att det skulle vara emot vinden är chansen stor att vi inte skulle lyckas.
Efter att allting som skulle löpa var upplagt i åttor började vi med vändningen. Vi började med att bärga mesanseglet (det seglet längst akter ut) och därefter gick vi snabbt till mellanstagssegelsnedhalen (mellanstagssegel är de segel emellan masterna) för att även bärga de. Detta gick väldigt snabbt då vi tog flera segel samtidigt. För att vi skulle lyckas med vändningen behövde vi också bärga focken (det seglet längst ner på förmasten), som vi gjorde i samma fart som stagseglen.
Nu hade rorgängaren börjat svänga en bit så det var tid att brassa stormasten (När man brassar drar man i tampar som är fäst på änden av råna för att dra över de till andra sidan). Vi tog i med all våran kraft i brassarna och lyckades hastigt få över råna till andra sidan. Därefter skyndade vi oss med att lägga fast tamparna och upprepade samma sak med förmastens brassar samtidigt som båten svängde den sista biten. Vändningen hade lyckats och vi satte alla de bärgade seglen igen.
Vi avslutade med att kvajla upp alla tampar på däck och sedan gick vi in till lilla mässen där en välförtjänad middag som vi alla hade längtade efter väntade på oss.
Maximilian Esst
Babord
Publicerad:
Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö
Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se