Öckerö gymnasium

Underhåll av det som håller oss uppe

Dagen startades tidigt vid midnatt inatt när vi som har 12-4 vakten gick på för att arbeta, kvällen var sval, svalare än de senaste 3 veckorna. När vi stod där och fick utnyttja de långbyxor vi tagit med oss en av de första gångerna denna resa fick vi också avnjuta en underbar stjärnhimmel.

Under gårdagens nattvakt fick vi i styrbord ha en stjärn-genomgång ledd av vår styrman Lukas så i natt kunde vi peka ut
både södra korset och skorpionens stjärntecken. När vi gick på nattens vakt var det inte ett enda råsegel satt medan det fanns rikligt med stagsegel satta.

Nattens vakt var en av de lugnaste vi någonsin haft på grund av att vi väntade på att komma in i en ström och gick för motor. Därför spenderades den tidiga morgonen med lärande av knopar, verktyg och högläsning av Kejsaren av Portugallien. När även dessa aktiviteter tagit slut och fikat, som bestod av sockerkaka ätits upp, lekte vi en runda maffia som leddes av Emmelie. Som avslutande tag satte vi också focken då den kunde vara behjälplig senare under morgonen.

Efter vaktavlösning traskade vi ner till elevinredningen och bytte snabbt om medan vi borstade tänderna för att lägga oss och sova tungt i våra kojer trots det minimala schemat på nattens vakt.
Vid väckning klockan elva var redan många i vakten vakna men jag hade fortfarande sömn i ögonen när jag snubblade upp på däck för att ta reda på vad dagvaktens arbetskläder skulle bli. Jag möttes av en solig dag med lite krängningar och vind som svalkande de 28 varma graderna. Med alla segel satta seglade vi genom strömmen som vi väntat på under nattvakten.

Till frukosten 11.20 blev det havregrynsgröt med socker och kanel tillsammans med två koppar svart kaffe från den nyfungerade kaffemaskinen i byssan som Rasmus hjälpt vår andrekock Anna att fixa.
Efter den vanliga morgonstressen med frukost, ombyte till arbetskläder, borstning av tänder och insmörjning med solkräm infann vi oss alla på däck för vår andra vakt idag klockan 12.00.

Dagens vakt började att vi trädde om bramstagsseglets skot, halning av storstängsseglets skot och sedan fortsatte med underhållsarbete. Underhållsarbetet idag var samma som igår, omslagning av fotpärtar. Fotpärtarna är de vajrar vi står på när i är ute på råna i riggen för ett exempelvis beslå. Detta innebär att plocka bort den gamla, intjärade märlingen, ta bort smärtingen - som på dessa fotpärtar är av tejp då de producerades i Holland - och sedan borsta den nakna metallvajern med en
stålborste för att få bort eventuell ytrost. Detta gör man framförallt på de splitsade delarna av metallvajern (där de skapar öglor i slutet och är tillbaks inflätade i sig själv) för att den splitsade delen av vajern har mest risk att rosta på gund av att den har mer tomrum och hål i sig som fylls med luft. Och om den splitsade delen av vajern inte har mer än lite ytrost är resen av vajern med stor säkerhet inte heller rostar.
Efter avskalning av de tidigare lagen på fotpärtarna täcker man dem med lappsalva för att skapa ett lager fett som minskar risk för att vatten når in till metallvajern och riskerar att rosta. Sedan lägger man på smärting som är tygbitar dränkta i linolja också för att minska risk för att vatten kommer in. Sedan kommer den nya märlingen som man lindar tajt med träklubbor, efter det kommer dem tjäras för att ännu en gång försäkra sig om att vatten inte gör intrång.

Jag och Alicia fick jobba på en av ändarna på forpärten då vi båda hade klätt om dagen innan. Men då fick vi det mycket frustrerade arbetet att få ur en kåsa ur ett öga för att sedan klä om det (kåsa är en
metallinsida av en tamps öga alltså i slutet där det finns en ögla). Att få ur denna kåsa tog oss en timme samt en utforskning av schappets mest udda verktyg. Efter mycket svärande från både min och Alicias sida åt kåset fick vi äntligen ut det och visade det som en trofé för vår vaktledare. När vi väl var redo att börja klä om ögat samlade vi lappsalva och smärting. Då avbyttes Alicia med Anna som bytte av med Andrea som var rondman för att hon också skulle få en genomgång på hur man klär om fotpärtar. Jag och Anna lappsalva vajern och trädde på smärting. När det var dags att klä om märlingen var klockan 14.45 och det
var dags för fika. Idag fyller en av våra två båsar Amanda år samt vår trogna maskinist Hasse som slitit med allt som har fallit samman sedan vi mönstrade på. De hade önskat sommartårta med grädde och bär på så när vi kom in i lilla mässen väntade en god överraskning. Elsa och Emilia som var backisar delade ut kvadratiska tårtbitar som täckte våra tallrikar till hela vakten.

Efter fika avslutade vi arbetet med märligen på ögat och vi började samla ihop skräp och använda verktyg innan vaktavbyte. Efter vaktavbytet skyndade jag mig ner i elevinredningen för att duscha av mig tjära, lappsalva och smuts innan lektionerna som börjar 16.15.

Anne-Li satt tillsammans med resten av vakten för uppstart av lektioner i stora mässen vid 16.15, efter uppstart på dagens lektioner splittrades gruppen. En del upp på backen för att njuta av den sista solen medan de pluggade, en del för att plugga i deras hytter , en del för att duscha då de ännu inte hade hunnit med det innan lektionen. Själv satt jag kvar i stora mässen tillsammans med Anne-Li, Ida, Anna, Stina och Maja. Alla arbetar med deras plugg på olika sätt till sjöss och alla mår olika bra kring sjösjukan så Anne-Li försöker göra sitt bästa för att göra att alla faktiskt pluggar samt korrekturläser våra uppgifter som alla är fyllda med stavfel och udda meningsuppbyggnader som vi hoppas är en
direkt konsekvens av vistelsen på båten och inte bristen på rättstavningsprogram.

Till middag blev det pasta med en sås av resten från tidigare dagars middagar och luncher, detta för att inte slösa någon av den mat vi har då mat av olika varianter har varit svårt at få tag i i de olika hamnar vi varit i hittills på resans gång. Men av rester eller ej så var den god.

Klockan 18.05 återfann sig en tapper men betydligt mindre skara tillbaks i stora mässen för att fortsätta med plugg. Det är en absurd sak att ha lektioner så sent, men då vi vaknade klockan 11.00 är och äter lunch till frukost och middag till lunch är detta som en normal skoldag enligt våra
mentala klockor. Lektionerna spenderades för mig med avslutning av en
samhällsuppgift och korrekturläsning av min naturkunskaps uppgift. Vid lektionens slut 20.10 promenerade jag upp till backen för att njuta av natten innan jag återgick till min koj för att läsa Lucy av Jamaica Kincaid innan det var dags att gå och lägga sig igen innan morgondagens vakt.

Eskil, SA 2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se