Öckerö gymnasium

Under Öresundsbron

Idag blev babordsvakten väckt vid 7 och efter det väntades en dag fylld med vakt, mat och lektioner.

På vakten var jag post, att vara post menas att man roterar mellan att vara rogängare, livbojsvakt och utkik. I allmänhet tycker jag det är rätt skönt att vara post eftersom man får göra olika saker.

Jag började med att vara livbojsvakt. Livbojsvaktens uppdrag är att hålla koll på alla som rör sig uppe på däck och se till att ingen trillar i. Man står i varje post i 30 minuter och sedan roterar man till nästa. Efter livbojsvakt gick jag och var utkik. Som utkik kollar man efter andra båtar eller saker i vattnet som kan vara ett hinder. Om utkiken ser något rapporteras det till kaptenen eller styrmanen. När det sedan gått ytterligare 30 minuter roterar det igen vilket gjorde att jag gick och var rogängare. Rorgängaren styr båten och ser till att man håller rätt kurs. Sedan fortsätter man rotera mellan de olika posterna tills vakten är slut.

Efter vakten började vi sakta men säkert närma oss Öresundsbron, jag och några till bestämde oss för att klättra upp i masten och kolla. Sjukt häftigt att se hur Gunilla guppade under bron samtidigt som solen lös över oss och blåsten tog tag i håret.

Josefin Ekeroth, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se