Öckerö gymnasium

Upp och ner, ner och upp

Uppställning klockan 8:00 varje dag i hamn är någonting man vänjer sig vid. Det är ganska skönt efter en stund, att på morgonen känna den kalla vinden mot det morgontrötta ansiktet. Kaptenen säger: God morgon, och alla svarar med samma fras innan det slås 8 glas och svenska flaggan hissas sedan så hissas artighetsflaggan. När befälen växlat ett par ord med alla vakter så kunde midskepps och styrbord gå iland medan babord fick stanna ombord och ha vakt. Det var ganska skönt att ha vakt den dagen.

Det första vi gjorde var att sätta upp soltaket som vi sedan fick ta ner igen för att det blåste för mycket. Sedan var det dags att fetta vajer. De flesta vajrarna i riggen behöver fettas med maskin fett vilket är väldigt kladdigt. Att behöva klättra upp och ner ungefär 5 gånger är ganska jobbigt men väldigt kul speciellt när de börja komma lite mer vind. När vi var klara så var det dags för lunch. Vaktledaren tyckte vi var värda en extra lång lunch och det tacka vi inte nej till.

När det var vakt igen så var det massa små projekt som skulle startas. Vi blev indelade i mindre grupper och de gav oss ett projekt. Det var allt från att måla, knacka rost, slipa rost, städa, mm. Väldigt långa projekt vissa av dem, vilket var ett problem då vi skulle få besök av akvariet idag. Klockan 15:30 så skulle alla verktyg vara borta, däck städat från rost och inredningen städad för att vi skulle få besök. Ungefär 10 minuter efter så kom alla elever från akvariet. Alla var trevliga och innan rundturen så gick vi ner till stora mässen och fikade, där vi intervjuade dem om våra uppgifter men också svarade på deras frågor om båten och livet här. Alla var tyvärr inte lika imponerade om båten vilket gjorde att några lämnade tidigare men de som var imponerade stannade i några timmar och ställde massvis med frågor.

Besöket gick mot slut och vi fick frivakt tills nattvakten börjar.

Alex Benjaminsson, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se