Öckerö gymnasium

Vad är klockan?

Inför detta sjöben har vi återigen bytt vakter och jag har nu 4-8 vakten. Problemet med den här vakten har varit att man förlorar all sin känsla för tid. Jag kom på mig själv när jag trodde klockan snart skulle bli 22 men det visade sig att klockan var snart 15.

Ett ytterligare problem med den rubbade dygnsrytmen är att man inte riktigt vet när dagen börjar. Börjar den när man går på vakt 04.00 eller när vakten är slut 08.00 eller kanske när man har sovit efter vakten och går upp vid 12.00? I vilket fall så skriver jag efter midnatt och framåt.

Jag blev väckt efter några få timmars sömn av någon som tände vår lampa och gormade mitt i natten kl 3.30, det visade sig att det var dags att göra sig redo för vakt. Jag var post och började som utkik, problemet med post är att du inte får göra något överhuvudtaget men du måste fortfarande vara vaken och fokuserad hela tiden. Visserligen så känns det inte som allt för mycket begärt att följa dessa uppenbart simpla krav och stå upp i några timmar, men efter att bli väckt halv fyra på natten så ser du på dessa krav med nya ögon, trötta ögon.

Under vakten jobbade arbetsstyrkan med vårt storsegel. Det hade varit på lagning i Azorerna och det skulle nu upp i masten igen. Det visade sig vara ett tungt jobb och hela arbetsstyrkan fick jobba med detta nästan konstant under den fyra timma långa vakten, fast med ett litet uppehåll för att fika och spana på grindvalar som simmade förbi vid soluppgången. När vakten närmade sig slutet skulle äntligen storen hissas upp i masten, det visade sig dock att detta redan stora projekt skulle bli lite större. Det var nämligen alltid något som trasslade till sig eller som behövde göras om så vi fick
hissa storen upp och ner 4 gånger innan vi blev helt nöjda och kunde lämna över till nästa vakt.

När vakten var slut var kl 08.00 och det var dags för frukost. Jag måste säga att frukosten är det bästa jag vet här på båten och så fort frukosttiden är slut så ser jag fram emot nästa. En del tycker att frukosten är enformig eftersom det i princip är samma saker varenda dag, men eftersom det finns ett så stort utbud av saker att välja på så tycker jag att man kan man variera själv istället. Idag käkade jag en tallrik gröt med äppelmos och två portioner flingor med mjölk. Kan ju tyckas vara lite bättre än en macka med smör jag i vanliga fall brukar hastigt slänga i mig innan skolan.

Efter frukosten var det dags att sova fram till lunchen vid 12 och efter det var det dags för lektioner. Frivakterna tenderar att gå ganska fort och rätt som det är så var det dags för vakt igen. Nu byter vi roller och jag var uppställd och redo som arbetsvakt kl.16.00. Idag taglade vi seizingar vilket kanske låter lite tufft men jag måste medge att det inte var alltför jobbigt. Det betyder i princip att man sitter och syr i ett rep med nål och tråd. Efter ett par timmar av syslöjd i den härliga solen så var det dags för middag. Efteråt bytte vi syssla och vek ihop vårt förstängssegel, det hade gått sönder så när det var hopvikt bar vi ner det till förrådet där det skulle förvaras tills det finns möjlighet att lämna det till en segelmakare. Det närmade slutet på dagvakten och det spenderades genom att vi valde ut vår kandidat inför en liten lek vi skulle ha mot nästa vakt. Det gick ut på att två personer (en från varje vakt) skulle göra grimaser åt varandra och den som skrattade först förlorade. Det började med några inövade grimaser och redan då började publiken skratta ljudligt men när det närmade sig 40sekunder så började allt fler desperata improvisationer ta över och skrattet togs till en ny nivå. Till slut kunde inte kandidaten från andra vakten hålla igen smilbanden och började skratta, därmed
vann vi första deltävlingen och får välja nästa gren, Vi funderar på att välja en gren som går ut på att fånga kackerlackor men det, är en helt annan historia.

Ha det gött!
//Lukas Larsson Nab1518

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se