Öckerö gymnasium

Vaktdag full med städning

En lång vaktdag full med städning, inventering, smörjning och go fika.

Dagen började som vanligt med att alla blev purrade vid klockan sju följt av frukost vid kvart över och uppställning vid 7:55. Direkt efter uppställningen började vår vakt. Vi spenderade hela dagen till att städa och inventera allt i våra hytter och under backen.

Det första jag och några av mina vaktkompisar gjorde var att hjälpa andrestyrman att städa rent torktumlarna. Vi gjorde en deep-clean och tog bort allt damm som samlat sig i och bakom torktumlarna. Efter att vi blivit klara med det hjälpte vi båsen med att inventera alla överblivna vajrar nere i riggförrådet. För att komma åt vajrarna var vi tvungna att flytta på seglen som låg i vägen. Vi lyfte även upp ett segel till bramen som ska sättas upp eftersom att det seglet som sitter där har ett hål. Att få upp seglet från riggförrådet var inte det lättaste, men med hjälp av en talja och en del halande lyckades vi få upp seglet på däck. Vi blev klara nere i riggförrådet precis i tid för 10-fikat.

Efter dem nybakta ostfrallorna var det dags för alla överkojer i barbordsvakten att städa ur garderober och kojer. Vi skulle även inventera och städa rent utrymmet under durken. Under durken är det trångt, mörkt och smutsigt. Inte en höjdare direkt. Att dra ut allt ur garderoben och städa den och vika in allt igen var verkligen väl behövligt. Men att ta bort och torka rent madrassen och dammsuga ur kojen och bädda med nya lakan var nog ännu mer behövligt faktiskt. Allt känns så fräscht nu.

När alla barbords hytter vara skinnande rena började vi med att rensa och inventera under backen. Några fick släpa ut allt som låg under backen, spola rent hela utrymmet, inventera allt, för att sedan släpa in allt igen. Jag och en vakt kompis fick ett uppdrag nere i bogrummet, även kallat döden. Så vi drog på oss fina overaller och kemikaliehandskar för att gå ner och torka upp olja som läckt ut där nere. Att ha på sig overallerna är väldigt svettigt och i kombination med halv blötta kemikaliehandskar och ett trångt utrymme blir det inte direkt bättre. Men vi slapp iallafall städningen under backen.

Efter smörjning i riggen var det äntligen dags för 3-fika och eftersom det var Fettisdagen idag fick vi croissant semlor. En croissant med grädde och mandelmassa blir en perfekt variant av en semla. Jag tror att alla åt lite för många lite för snabbt för vi blev rätt så mätta efter det. Efter vår fikastund var det grädde på hela däck som vi var tvungna att spola bort det i samband med den dagliga städningen.

Efter en lång vaktdag full av städning var det nästan lite mysigt att sitta landgångsvakt senare på kvällen, jag hade även turen att få den tidigaste tiden. När min vakt var över tog jag en varm dusch och sedan satt jag och Klara och kollade på några New Girl avsnitt nere i stora mässen.

Att gå och lägga sig i nybäddad koj med nyduschat hår efter en lång vakt dag är något man uppskattar lite extra mycket här på båten.

Clara

Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se