Öckerö gymnasium

Vakten

”God morgon! Är alla vakna? Det är en halvtimma kvar till vaktbyte. Det är lite småkyligt och blåser. Det räcker med att ha underställ och seglarjacka.” säger en familjär röst från dörröppningen. Mina ögon är tyngre än bly och jag måste anstränga mig för att inte somna om. Klockan visar 03.32.

Jackor och handdukar vaggar med nordatlantens rullande vågor längs med hyttens skott. Jag släpar mig upp ur kojen med ostabila rörelser och rummets kyla slår genast mot oss. Vi klär på oss i tystnad medans vi mentalt förbereder oss att gå upp på däck. Trots att rondman sagt att vädret inte är allt för kallt klär jag på mig fullt seglarställ. Att vara post innebär stilla stående och 4 långa timmar. Det är enklare att klä av sig något man har på sig än att klä på sig något som ligger kvar i hytten. Underställ, tjocktröja av fleece, seglarställ, mössa och vantar allt ska på. Jag tar på mig selen samtidigt som jag går upp mot däck för att inte bli försenad, uppställningen är fem i fyra. Det blir samling i svalen av alla i vakten som sätter på sig flytvästar då det ännu är mörkt ute. Klockan visar 03.53.

Kylan i hytten är ingenting mot den friska, kyliga vind som slår mot våra trötta ansikten när metalldörren öppnas. Vi kliver en efter en ut i den mörka morgonen med en nalkande soluppgång i öst. Havsvattnet som skvätt upp på main-däck rinner över våra stövlar och kängor. Uppradade ställer vi upp på babord sida med den föregående vakten på styrbord sida. Skeppet rider över varje våg vilket får henne att stundvis nästan stegra, mot ett mål vi ännu inte kan se. Motorn brummar under våra fötter och enbart stagseglen är satta för ge stabilitet. Livbojsvakten slår åtta glas i koppar klockan, vilket markerar slutet på deras vakt och därmed början på vår. Jag rör mig för ut med vad jag anser vara raka steg men som i slutändan blir en vinglig gång. Lejdaren känns brantare för varje steg jag tar på den, och min mage knyter sig mer för varje gång skeppet kastas över en ny våg. Jag byter av personen som står utskick på backen, och önskar för en sekund att det var jag som blev avlöst. Om fyra timmar är det frukost och jag kommer återigen vara i värmen. Klockan visar 04.05.

Annie, Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se