Öckerö gymnasium

Valar, nattbio och piratdimma

Imorse låg dimman tät över havet och luften var så fuktig att fingrarna såg ut som russin vid slutet av vakten. Vi satt på halvdäck och övade på att tagla och splitsa med vår bås Eli. Det kändes som att Black Pearl, skeppet i Pirates of the Caribbean, skulle uppenbara sig ur dimman vilken sekund som helst.

Till vår besvikelse fick vi aldrig se något piratskepp, men hörde istället ett kraftigt valblås som fick alla att släppa verktygen och tamparna. Två bardvalar som sedan förföljde oss i flera timmar, simmade bara några meter från båten. Delfiner har blivit vardagsmat här nu, dem ser vi nästan varje dag, men man tröttnar aldrig ändå.

Dimman lättade och solen sken i tid till att vi skulle gå av vakt och käka tomatsoppan som vi längtat efter hela morgonen. Nu såg vi också land. Ett majestätiskt vulkanliknande landskap visade sig några kilometer bort. Den här spanska udden kallas för Finnes Terre, eller jordens ände, vi var alltså dömda till att aldrig mer komma tillbaka.

Inför nattvakten riggades film upp på apan, ett av stagseglen, och backisarna fixade popcorn i byssan. Master and Commander, en oväntad bra båtnördsfilm från tidigt 00-tal, tog hela två timmar av vår vakt, vilket ingen klagade på. Stjärnorna lyste klart, popcornen smakade gott och vi alla låg i en enda stor hög på däck. Ännu en bra dag på Gunnis.

Alla dagar som man spenderat liggandes i rännan, i stora mässen eller på däck för att stå ut med sjösjukan känns som bortblåsta under sådana här nätter. Oavsett hur mycket sömnbrist jag haft, hur många gånger lunchen hamnat i rännan eller hur många gånger jag velat vägra att gå upp, så har jag aldrig velat åka hem. Kanske lite överdrivet, men summa summarum, vi har det rätt bra här ute.

Tack o hej!

Lina Bloom Wrenne, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se