Öckerö gymnasium

Valsafari och dansk go-fika

Skepp ohoj landkrabbor!

Likt alla andra dagar inleder vi i babord dygnet vid midnatt med en nattvakt. Tolvslaget vid vaktavlösningen inatt var lite alldeles speciell då en viss Jesper i styrbordsvakten fyller arton år idag. Vi sjöng födelsedagssånger på både svenska och engelska.

Sedan väntade fyra timmar med mig som post. Styrningen gick svårt och man såg inte långt genom dimman som utkik. Men när vinden så småningom la sig och dimman sinat bort blev det en underbart vacker natt. Böljorna glittrade av månens sken och arbetsstyrkans stämmor studsade mot de satta seglena. När vakten led mot sitt slut samlades vi i lilla mässen för att dricka varm choklad och prata om gamla minnen. Med uppvärmda magar gick vi sedan och la oss för att sova fram till lunch.

Klockan elva blev vi purrade och steg upp ur våra kojer för att trycka i oss lite mat innan dagsvakten. Väl ute på däck sken solen och valar skymtades till höger och vänster. De som hände iprincip hela vakten var sjösäkring i bland annat frysen, byssan och runt om i de olika utrymmen på båten. Till tre-fikat fick vi oss en glad överraskning. Våran danska andrekock hade bakat en dansk drömtårta dagen till ära. Och drömmig var den allt. Framåt slutet av vakten steg vågorna och vinden ökade.

I skrivande stund sitter jag i stora mässen och mittemot mig sitter en del av vakten och spelar en hektisk runda poker, något som har infekterat hela båten. Rondman gled precis förbi iklädd en blöt seglarjacka för att purra styrbord. Ett säkert tecken på att regnet vi väntat på har anlänt. Framför oss väntar nu ett stormigt väder på två dagar. Ryktet säger att det ska blåsa 55 knop i byarna.

Nu är det i alla fall dags för mig att sova en stund innan nattvakten, vi får se vad som komma skall när jag blir purrad. Kanske skymtas Island? Kanske är det storm?

Bea Karlsson SJD1821

Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se