Öckerö gymnasium

Vattenkrig i riggen!

Purrning! Klockan är 07:00 och det är frukost om en kvart. Rondmannen fick se fyra par ögon som kikade fram ur kojerna och gick därför vidare till nästa hytt. Hytt tre åt frukost och gick på uppställning men deras plan på att gå ut och utforska Lissabon blev inte riktigt som de tänkt sig. Efter uppställning så skulle dom bara ta en kort tupplur men dom vaknade inte av larmet utan dom vaknade 5 timmar senare av… Purrning! Klockan är 12:45 och det är lunch om en kvart.

Efter lunchen så fick vi inte gå ut eftersom det är utegångsförbud på helgen efter klockan 13:00. Befälen hade dock planerat lite aktiviteter för oss så att vi inte skulle sitta och göra ingenting alls. Vi fick reda på att alla skulle samlas på däck med sele på för en storklättring. Efter lite snack om vad vi skulle göra så flög alla upp i riggen och efter ett kort tag så var vi redo. Först så skulle alla sträcka ut armarna i luften för att bli fotade och sedan så började vi avbeslå seglen för att tömma dom på vatten. Det var därför som alla hade flugit upp i riggen eftersom desto högre upp man var desto mindre risk för att få sig en dusch. Själv så var jag på storbramen och hade jätteroligt med att försöka få ut minsta lilla droppe ur seglet. Varje gång som vi skakade seglet så kunde man några sekunder senare höra upprörda utrop från personerna som var under oss. Själv var jag ganska säker där upp eftersom storbramen är det segel som ligger näst högst upp. Efter att vi beslagit klart så att det skulle se snyggt och fint ut för nästa gäng som ska ta över efter oss så var det dags att ha lite lektioner i segling. Alla delades in i två grupper som skulle ha var sin lektion.

Jag fick först ha en lektion i teorin bakom har man seglar på gunilla. Vi gick också igenom hur vindarna i stort fungerar på havet. Sedan var det dags för fika som det är varje dag klockan 3. Idag så hade kocken Johannes verkligen toppat sig själv för det bjöds på nybakta lussekatter och saffransbullar. Fikat var antagligen ett av det bästa som vi haft under resan enligt mig. Efter fikat så var det dags för att repetera splitsning och tagling innan vi fick vara lediga i en timme före middagen. Sen på kvällen så fick vi kolla på en film som handlade om Engelsmän och Fransmän under 1800-talet som slogs på krigsfartyg. Efter filmen så började folk dra sig undan till sina hytter för att kunna vakna utvilade nästa morgon.

NAS Anton Larsjö - 2020-12-12

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se