Öckerö gymnasium

Vi besteg Portugals högsta berg

Dagen började som vanligt med frukost och uppställning, efter det sov vi ytligare en timma och började sedan göra oss i ordning för att ge oss iväg mot Portugals högsta berg.

Jag, Marcus, Vincent och Arvid packade våra ryggsäckar fulla med vatten, mat, godis och extra kläder för man vet aldrig hur vädret kan bli där uppe. När vi var färdigpackade så gav vi oss iväg mot färjan i Horta som skulle ta oss till ön pico. Färjeläget låg längre bort än vad vi trodde så vi var tvungna att springa nästan hela vägen, men vi han precis att. Köpa biljetter och slänga oss på färjan innan de stängde grindarna. Ungefär en 20 minuter senare kom vi fram till vår grannö pico.

Vi var tvungna att ta en taxi upp till bergsstationen där vandringen skulle börja, men innan det så slängde vi i oss en kebab tallrik på vad som såg ut som den enda restaurangen i byn. Under taxiresan upp så var det bara kor och ängar så långt man kunde se. Väl vid bergsstationen fick vi lite information om berget och säkerheten.

Sedan kunde klättringen börja, på vägen upp till toppen belägen på 2352 meters höjd så finns det 47 stycken pinnar utplacerade för att man lättar ska kunna följa vägen. I början av klättringen så var det svinkallt och vi tog på oss alla kläder vi hade med oss. Men bara efter några minuter av vandring så blev vi tvungna att ta av oss nästan allt igen. Terrängen var mycket annorlunda från vad vi har hemma i Sverige, eftersom Pico är en vulkan så var det spår av lava rinningar nästan hela vägen upp. det var också stigar av enbart krossade lavastenar vilket gjorde det mycket svårt att gå på för man halkade hela tiden. Klättringen i helhet var ganska tuff och vi fick ta många vatten och fika pauser på vägen upp. När klättringen började så befann vi oss under molnen sedan gick vi igenom molnen för att tillsist komma upp ovanför molnen.

Sista biten upp till toppen var den svåraste, men väl uppe på toppen så kunde man se hur långt som helst. Vi kunde se flera andra öar runt om ,men inte ön vi befann oss på för den var täkt av moln. det var en riktigt häftig dag som jag kommer komma ihåg långt framöver.

Daniel Bergkvist

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se