Öckerö gymnasium

Vilken dag!

Jag ska inte ljuga. Jag blev ganska besviken när jag insåg att jag lyckats pricka in endags-sjöbenet som bloggdag. Den ända dagen då det inte händer så jättemycket att rapportera hem. Men oj så fel jag hade.

Vi lämnar kaj klockan 10.00, och som en stolt medlem av ”Beabord”, det vill säga babord, är det jag tillsammans med mina kära vaktkompisar som tar oss säkert ut hamn. Det serveras en fantastiskt god fisksoppa till lunch, och eftersom sjöbenet bara är en dag är det lektionsfritt. Vi alla är alltså inställda på en lung och skön dag till havs.

Men dagen blev inte som jag hade tänkt mig. Vid 14.00 hör vi Maxi ropa ner för lejdan: MAN ÖVER BORD! Snabbt som katten skyndar vi oss upp på däck. Styrman Jansson har trillat i plurret! Allt måste hända samtidigt. Någon kastar i frälsarkransen, någon trycker på man-över-bord-larmet som av någon dum anledning har gått sönder, några pekar på stackarn i vattnet så att vi inte ska tappa bort honom och alla andra bärgar seglarna så att vi kan vända om och hämta upp Jansson med gummibåten. Alla ropar till höger och vänster. Oron börjar öka, tänk om vi inte lyckas i tid? Rorgängaren får ständigt nya order om rodervinkel och rodret går varv för varv. Vi måste runt. Vi måste tillbaka till Jansson.

Efter 15 minuter är alla ombord igen. Några delar av Jansson har lossnat och ligger och guppar på havsytan, men han går fortfarande att äta. Glömde jag att nämna att styrman Jansson är ett kolhuvud?

Efter denna hektiska övning är det dax för oss andra att få svalka oss. Med sköna 20 grader i vattnet och en stekande sol känns livet komplett. Vänta lite, är det vad jag tror det är? VAL I SIKTE!Utanför El Hierro är det alltså en val på besök. Hela besättningen samlas vid styrbord för att försöka få en glimt av det stora djuret som precis dykt upp.

Summan av kardemumman: trots alla odds emot mitt bloggande så blev det en ganska händelserik dag. Hoppas allt är bra där hemma så ses vi i maj!

Julia Hagberg, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se