Öckerö gymnasium

We fish you a merry christmas

Idag är det Tisdag den 18 december 2018 vilket inte endast innebär tvättdag för babordsvakten. Nej, idag är det även 6 dagar kvar till självaste julafton. Där hemma sätter säkert det kyliga vädret eller närmande julledigheter er i rätt stämning men när man seglar genom blått, fiskfyllt hav med en klarblå himmel upptill är det svårt att verkligen greppa det här med att julen väntar runt hörnet. De flesta förknippar inte direkt juletider med 25 grader och gassande sol men vi gör vad vi kan här på Gunnis för att även vi ska få uppleva en någorlunda julig jul.

Just nu sitter jag i stora mässen omgiven av glitter och tomtar i alla julens färger. Från byssan hörs julmusik och de oöppnade luckorna på våra chokladkalendrar blir bara färre och färre. Ändå får jag en känsla av att det hela är på skoj. Att vi bara låtsas att det är jul på grund av ett visst datum. Här är vädret ungefär som Sveriges, för ett halvår sen, och jag tror till och med att jag råkade bränna mig lite i solen igår (mamma du kan vara lugn, jag använder solkräm).

Idag har vi ägnat oss en del åt fiske. I slutet av babords morgonvakt, runt kl. 07.30, så fick vi nämligen besök utav 3 guldmakrillar som glatt simmade längs Gunillas för. Detta lockade mycket publik fram till backen då guldmakrillen har ett väldigt vackert blåaktigt yttre, (det kan också ha varit så att lite fisk i vattnet passade perfekt som anledning till att arbetet absurt behövde avslutas). Dock drar inte fina fiskar endast till sig nyfikna åskådare. I farten var även en mer än taggad vaktledare som inte verkade se någon annan utväg än fisk till frukosten. Jag tror att hela vakten kan hålla med om att vi aldrig tidigare sätt Adam så glad. Detta visade sig inte bara i glada miner utan han bjöd på en del glädjeskutt också. Allt som han försökt lära oss, såsom att inte springa på däck och ta sig på ett korrekt sätt upp och ned i lejdaren, var som bortglömt när han gång på gång sprang från för till akter för att hämta nya fiskegrejer. Man märkte även hur relevansen kring dessa fiskegrejer sjönk i takt med att Adam blev mer desperat över få upp fiskjäveln. Det började med nya drag samt större krokar som sedan övergick i en brödskiva från byssan. Till sist hängde det en halv vegetarisk korv längst ut på kroken, som fridfullt gled sida vid sida med Gunilla. Trots den läckra vego-korven verkade inte fiskarna vara på Adams sida och vi fick genomlida en frukost utan fisk. Senare på kvällen däremot, kom äntligen fiskelyckan och Adam fick upp en nästan 4 kilos tonfisk. Om fångsten kommer delas med resten av båten är en obesvarad fråga men faktumet att fiskaren är stolt är tydligt. Nu sitter nämligen två A4-papper med tonfisk-fakta uppe i svalen och jag kan nog gissa vem som satt dit dem.

Tilda ”Pogge” Prgomet, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se