Öckerö gymnasium

Ankomst Azorerna

Under gårdagen började vi se fåglar, ett välkommet tecken för den som söker land på havet. Sikten var dålig idag och det dröjde innan vi kunde skönja konturerna av Faial, ön med Horta som största tätort. Strax efter lunch så dök så konturen av land upp och snart nådde civilisationens hand oss. ”Pling”, ett sms på telefonen förkunnade för de flesta av oss att vi kunde ringa, sms:a och surfa för samma pris som hemma. Från 17MB surf per dag till 20 GB per månad för eleverna. Vad väljer man då att göra?

De flesta elever påbörjade videosamtal med sina nära och kära. Överallt ombord satt nu elever som hade frivakt och pratade med sina familjer och vänner. Många samlades på backen (längst fram på båten) med sina telefoner samtidigt som ett antal tre meter långa delfiner gjorde oss sällskap vid fören. Som om det inte vore nog så var det dessutom glass till tre-fikat idag. Andra gången vi blir serverade glass och som den smakade!

Ivar fick styra in till vår hamnplats och ganska snart hoppade jag iland för att
lokalisera Peter Café Sport, ett verkligt nav för seglare som korsar atlanten.
Här hänger vimplar, flaggor och andra minnesmärken från olika fartyg och
besättningar. Tittar man noga så hittar man två bitar av segelduk från T/S
Gunilla. Lite besviket noterade dosen att turistkontoret stängde redan 17.00 så jag får bege mig dit imorgon igen för att hämta kartor och information. Efter en gemensam middag, där det bjöds på sockrat kött på grund av en förväxling i byssan, bar det iväg på en strandexkursion med Midskepps- och tre elever från Styrbordsvakten. På stranden hade det spolats upp mängder av ”portugisiska örlogsmän” som vi siktat i tusental sedan vi lämnade Bermuda.

Därefter avslutades dagen för egen del på Peter Café Sport tillsammans med övriga vaktfria befäl. Där mötte vi besättningen på den segelbåt som seglade ikapp oss och talade med oss på VHF:en innan de vände med vinden och seglade ifrån oss. Besättningen bestod av tre fransmän och en ung holländare som tagit värvning ombord för att ta sig tillbaka hem till Holland. De var väldigt trevliga och vi bjöd över dem ombord till oss för en rundtur. Den unge holländaren, som till det yttre såg ut som Tintin, hade tagit ett antal bilder av Gunilla när de passerade oss. Det är han som tagit bilden som pryder denna blogg…

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se