Öckerö gymnasium

Äppelkriget

Att korsa Biscaya var väl ändå inte så märkvärdigt. Eller... förresten, man kanske inte ska ropa ”hej” förrän man kommit över bukten!? Nej, det visaste just nu är nog att bara tacka och ta emot, för att det inte gör så. Tar emot alltså. Nej, tvärtom flyter allt på som det ska!

Studierna är i full gång nere i Stora mässen. Det skrivs bloggar och läses franska, repeteras matte och spelas in poddar så det står härliga till. Eftersom våra sjöben blivit ganska korta hittills, gäller det ju verkligen att ligga i om man ska hinna med allt!

Om ett par dagar beräknas vi vara framme i La Coruña, i nordvästra hörnet av Spanien, i den region som kallas Galicien. Det är också på galiciska som A Coruña är stadens namn. Vad namnet troligen betyder har väl nästan blivit ett skällsord på sistone, så låt oss undvika det.

Dagens snackis (!) har annars varit den tävling som utkämpats mellan de båda kockarna, gällande vem som kunde baka den godaste äpplepajen á la Tarte Tatin. Förstekocken hade lyckats göra en mycket fransk variant, det vill säga fint skivade och karamelliserade äpplen på en spröd mördegs-botten. Han avslutade uppläggningen med att bränna av sockret på ovansidan för att få en knäckigare yta. Detta gav förstås extra stilpoäng och hela skapelsen skulle göra sig mycket väl som avslutning på en finare fransk middag.

Andrekocken hade å sin sida en avsevärt tjockare, söt och lite knastrig smuldegsbotten klädd med ett likaledes tjockt lager syrliga äpplen, vilket resulterade i en härligt kraftfull smakupplevelse som på egen hand kunde utgöra en komplett måltid (dock gärna ackompanjerad av en klick marsankräm eller vispad grädde).

Sammantaget måste jag, i egenskap av anlitad kakexpert, alltså bedöma tävlingen som oavgjord och uppmana kockarna att göra upp i en ny match. Varför inte i disciplinen Schwarzwaldtårta?

KiKi Åstrand

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se