Öckerö gymnasium

Att bryta tystnaden

I Spanien finns sedan 2007 en lag som säger att alla som vill få kunskap om sin historia har rätt att söka i arkiv, forska och ställa frågor.

Idag var vi på bussresa Andalusien runt. Med på bussen fanns vår guide Pontus, en svensk dokumentärfilmare. Han har gjort en film om en kvinna som ställer frågor om vad som hände hennes farfar under det spanska inbördeskriget. Frågorna ledde till att en massgrav grävdes upp och att hennes farfar hittades bland resterna av 77 kroppar. Vårt första stopp var i byn Puebla de Cazalla för att träffa kvinnan i filmen, Mari Carmen och höra henne berätta om kampen för ta reda på vad som hände hennes farfar och sedan hur det har blivit hennes liv att föra berättelsen vidare.

Förhållandet till den egna historien är knepigt i Spanien, det förstår vi och det är även en aktuell fråga, trots att det är händelser som ligger långt tillbaka i tiden. Förra veckan kom beslutet från högsta domstolen som ger regeringen rätt att flytta Francos kvarlevor från det monument han nu ligger i. En plats han delar med offer från båda sidor av kriget som startade med att Franco störtade en demokratiskt vald regering.

Vi fortsätter vår resa genom Andalusiens vackra natur. Från slätterna söder om Sevilla tar vi oss norrut, upp i bergen. Landskapet blir mer böljande, inget växer förutom de ekar som planterats för de svarta grisarna att äta av. Och för tjurarna att söka skugga under. Nu är vi i ”ferdinand-land” med tjurfäktning som del av kulturen här. Vi är på väg till en liten by i bergen. Även här finns människor som söker svar på vad som hänt deras släktingar för mer än 70 år sedan.

Vi får promenera från huvudvägen upp längs branta gator mellan vackra vita bostadshus. Vi svettas, det är varmt och så är vi framme. I den lilla kyrkogården pågår en utgrävning av massgravar. Arkeologerna som tar emot oss berättar hur de sedan några månader tillbaka har grävt och funnit flera massgravar med hittills ett tjugotal kroppar. De redovisar hur arbetet går till, vad man kan läsa ut av benbitarna man hittar och varför det är så viktigt att noggrant dokumentera och visa fram historien som de berättar. En fruktansvärd historia växer fram med människor, kvinnor som män, som skjutits med nackskott och sedan gömts undan i anonyma gravar. Vi förstår att de här kropparna ljuger inte och vi börjar också förstå hur betydelsefull Mari Carmens och andras kamp är för att ändra synen på den egna historien.

Bussen tar oss tillbaka för en sen middag på Gunilla. Det är spaghetti och köttfärssås och så kan vi få dagens upplevelser på lite avstånd. Men vad var det egentligen vi var med om?

Allt gott ombord!

Brita Malmcrona

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se