Öckerö gymnasium

Besök på Gunilla av Ball High elever.

Jag fick kontakt med Mr Kelso, som är historielärare på Ball High, i början av december. Idag träffades vi och med sig hade han 75 high school elever.

I vår mailkontakt hade aldrig frågan om antal elever kommit upp. Han var väldigt entusiastisk över att vi skulle komma och hade massa tips om vad vi kunde göra under vår vistelse i Galveston.

Men för två dagar sedan ringdes vi för att finslipa våra planer och då frågade jag:

- How many students will you bring?

- 75, sir!

Allt jag fick fram var:

-Cool!

Jag hade lovat att bjuda på ”fika” så jag hoppade snabbt ner i kajutan för att meddela Kapten och Wågis. Bullar bakades under ledning av vaktledare Bea och en plan utarbetades där de 75 eleverna skulle delas in i tre grupper och tilldelas en vakt i ett rotationssystem. En grupp skulle fika på kajen, en grupp skulle socialisera på Backen och den sista gruppen gå guidad tur av Gunilla. Toppen!

Problemet var bara att vi samtidigt skulle få bunkra bränsle och få på en AC tekniker. Bunkringen var bokad till kl sju och om den var i tid skulle det inte krocka med eleverna som skulle komma kl nio. När klockan närmade sig åtta började det bli lite nervöst. Så en ny plan smiddes som innebar att vi skulle nyttja Elissas däck. Bunkringen kom först vi 12:30 så det blev aldrig aktuellt att sjösätta reservplanen.

Prick nio dyker två klassiska gula skolbussar upp och ut väller ett stort gäng amerikanska elever. Jag välkomnar dem, beskriver roteringsschemat och delar in dem i grupper. Både Ball High och Gunilla eleverna är lite trevande i början men kommer snabbt igång och pratar.

Allt flöt på bra och alla parter var mycket nöjda av mötet, guidningen och kanelbullarna. Ac teknikern hade kommit på utan att jag märkte det, men Ac:n fungerar fortfarande inte.

Efter lunchen tog jag med mig Midskepps och Styrbord till Galveston County Museum för att börja lösa historia/engelska uppgiften om historiesyn. Ett litet trevligt museum som bygger på Galvestons stora ögonblick i historien.

Efter museet gick vi till Trinity Episcopal Church, där vi fick en guidning av den mycket glada Father Jimmy Abbott. Han visade de imponerande fönstren och orgeln och berättade om kyrkans historia och roll på ön. Eleverna fick också möjlighet att fråga om relationen mellan religion och slaveri, samt religion och vetenskap som Father Jimmy svarade gladeligen på allt.

Tobias Lundqvist, utbildningsledare och Gunillaguideskoordinator

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se