Öckerö gymnasium

Dag 33 – “The enigma is yours to crack”

Har du någon gång funderat över att lämna in ett arbete i typsnittet Wingdings för att ge din lärare ett förvånat ansiktsuttryck? Lyd ett gott råd, gör det inte!

I går vaknade vi upp till ett lugnare hav. Lågtrycket hade då dragit förbi oss med väldig fart och de enda spåren var ett hav i fortsatt gungning, dock inte med samma magnitud som dagen innan. Vi satte igång motorn och bärgade alla råsegel. I och med detta så rör sig Gunilla annorlunda i vattnet. Istället för att välja en sida så gungar hon utan segel från sida till sida, inte helt lätt när man ska sova…

Efter en sovmorgon där jag valde att hoppa över frukosten (den blir ganska enformig efter ett tag) tog jag mig upp till ”tio-fikat” idag. Därefter några samtal med elever och befäl innan jag satte mig på akterdäck. Till min glädje hade jag upptäckt att jag hade ett antal pod-radioavsnitt nedladdade på telefonen. En härlig stund i solen ägnades till Historiepodden där de talade om hur det gick till när Bolsjevikerna tog makten över Ryssland. Eller härlig och härlig. Temperaturen är betydligt lägre än tidigare på resan…

Därefter väntade dagens lektioner. Eleverna arbetar just nu med kemi-rapporten och läsloggar för boken ”Dödsynden” (”How to Kill a Mockingbird”). Under lektionerna så tystnade motorn och ett härligt lugn spred sig genom stora mässen. Vi seglar igen! Snart bröts tystnade av ett avgrundsdjupt ”NEEEEEJ”. Nyfiket tittade jag åt det håll varifrån detta kraftuttryck utstötts och såg Arvid hänga ned över sin dator. Runt honom satt några vänner som hade svårt att hålla sig för skratt. Vad har hänt frågade jag?

Det visade sig att Arvid hade tänkt att spela sin lärare i engelska ett litet spratt. Han hade skrivit sin engelskatext om slaveriet och därefter bytt textens typsnitt till ”Wingdings”. Texten får då ett festligt utseende i form av olika symboler, dock helt utan att det går att förstå innehållet. Längst ned hade han skrivit: ”The enigma is yours to crack”. Ett festligt tilltag får jag lov att säga. Men nu hade Arvid upptäckt att det inte var så enkelt att knäcka denna ”enigmakod” som han hade tänkt. När han testade att byta tillbaka till ett normalt typsnitt så såg han bara rutor, det gick inte att komma tillbaka till originaltexten!

”The enigma is yours to crack” var nu ett meddelande till Arvid (från Arvid dagen innan) och tillsammans med Otto så började de avkoda de olika symbolernas innebörd. De uppfylldes av problemlösarens entusiasm när de kommit på hur de skulle göra. För varje bokstav i alfabetet testade de att byta typsnitt till wingdings för att se vilken bokstav som motsvarade en viss symbol. Genom att därefter använda ”söka upp” och ”ersätt” funktionerna i Word så lyckades de få tillbaka Arvids ursprungliga text! Dock utan vare sig stora bokstäver eller punkter så Arvid fick ägna lite tid åt att färdigställa texten igen.

Idag har det varit födelsedagsmiddag för William Vinblad som fyllde 18 år igår, pizza med vitlöksås. Riktigt gott tyckte nog de flesta och en vitlöksridå har lagt sig över stora mässen. Det var en rejäl DOS vitlök i den där såsen!

Nu är det kväll och jag har tagit mig upp från stora mässen. Alla segel är nu satta utom mesanseglet och vi gör ca 6-7 knop. Vindarna ökar i styrka hela tiden och vi kommer nog att få en rätt bra skjuts av detta lågtryck. För tillfället så räknar vi med att ankomma till Horta den sista maj istället för den första juni. För första gången under resan kommer vinden in från styrbordssidan så för första gången kommer vi som har vår koj på styrbordssidan inte längre att luta tryggt emot skrovet…

Jonatan Hedberg – DOS på T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se