Öckerö gymnasium

Dags för avgång, äntligen

Efter sex dagar i Miami är det nu tid för att lämna USA och sätta kurs mot Jamaica.

Min dag börjar redan klockan fem med att svara på myndigheternas mail angående crewlists med mera. Sen studerar jag senaste väderleksprognosen, det ser ut att bli fin segling de första 200 sjömilen ner till Kuba, sen ser det mera motigt ut i några dagar för att avslutningsvis bli en fin seglats från Winward passage ner till den nordvästra delen av Jamaica där Montego Bay ligger.

När vi som idag börjar dagen i hamn samlas vi allihop på stordäck klockan fem i åtta. Klockan åtta prick slår vi åtta glas och sen hissar vi den svenska flaggan tätt följt av gästflaggan. Därefter kommer information om dagens program samt frågor och kommentarer om olika saker som händer på vårt fartyg.

Lotsen är idag beställd till nio, en kvart tidig dyker han upp. Vi släpper akterspringet som är vår sista förtöjning klockan nio prick.

På vägen ut ser vi både container fartyg och kryssningsfartyg, ett av dem heter Norwegian Getaway som senare anropar oss på VHF, det visar sig att det är två svenska styrmän där som är nyfikna på vad Gunilla gör.

Väl ute på öppet vatten lämnar lotsen oss med sin båt. Vinden är precis som utlovat, Ostnordost ca sju sekundmeter, perfekt seglingsväder för oss. Men innan vi börjar att sätta segel är det dags för en säkerhetsövning, på programmet står en man över bord övning, båten kommer snabbt i sjön och plockar upp den nödställde.

Därefter börjar vi sätta segel. Som mest har vi 17 segel satta, dock börjar vinden öka under kvällen så att vid midnatt har vi tio segel kvar och gör stadiga sju knop genom Florida strait ner mot Kuba.

Jörgen Hanson

Kapten

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se