Öckerö gymnasium

Faial från buss och båt

Två härliga utflyktsdagar har just förflutit. Under gårdagen for vi med buss runt hela ön och besökte såväl den slocknade vulkankratern, Caldeiran, som det nya stycke land, Capelinhos, som bildades vid det senaste utbrottet för blott 60 år sedan.

Rapport 180528

 

Två härliga utflyktsdagar har just förflutit. Under gårdagen for vi med buss runt hela ön och besökte såväl den slocknade vulkankratern, Caldeiran, som det nya stycke land, Capelinhos, som bildades vid det senaste utbrottet för blott 60 år sedan. Och inte hade jag behövt jag oroa mig för att eleverna skulle trilla ner från den utskjutande klippavsats, som satte hjärtat halsgropen på mig vid mitt förra besök där. Den hade nämligen själv trillat ner i havet!

Nåväl, mellan dessa båda besök hann vi ägna två timmar åt grillning och mysig samvaro på stranden, och som avslutning på dagen blev det ytterligare bad. Denna gång i en naturpool med havsvatten som var mycket lugnare än det runt omkring.

Under innevarande dags utflykt kunde man däremot inte prata om ”lugnare vatten”. Under förmiddagen åkte nämligen sjöfartsklassen iväg med RIB-båt för att skåda val och delfin. Det blev emellertid helt valfritt, då den observerade kaskeloten behagade simma åt annat håll. I stället kom vi desto närmre ett stim Rissos delfiner, när vi väldigt försiktigt och två i taget gled ner i vattnet bara en liten bit ifrån dem. Faktum är att de ganska obekymrat simmade omkring i vår närhet under någon halvtimmes tid så att vi alla hann både se och fotografera dem ordentligt.

På hemvägen hann vi dock inte fotografera, men synen av en flygfisk som under några sekunder flög bredvid den snabba RIB-båten kommer att stanna desto längre på näthinnan!

KiKi Åstrand
utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se