Öckerö gymnasium

Fisk, fågel och Mittemellan

Det sägs ju att det inte faller stekta sparvar från himlen…men att det kan landa flygande fiskar på skutan, det är sant !

Att få se en fågel igen efter nästan en vecka till havs med bara horisont är ändå nått jag uppskattar. Denna fågel vi fick se var tydligt en landfågel stor, vit med långa stjärtpennor och klumpiga vingslag. Den flög med oss en lång stund innan den flaxade vidare mot okända mål.

Men det börja med ett gött hugg på kroken på morgonen lagom till uppställning. Hela vakten dansade med Adam akter över för att bärga en stor vacker guldmakrill. När djur börjar komma upp till en storlek jämförbar med sig själv och att fisken var särskilt vacker gjorde nog att det var med en viss fasa i leden av åskådare som såg fisken bringas av daga, att se hur djuret tappade färgen efter att storfiskaren respektfullt men dödligt tog gälarna ur fisken för att blöda ut den. Möjligtvis föll där en tår under processen, men det blev fantastiska filébitar av fisken till slut, skurna snitsigt med en vass filékniv av fiskarn själv.

Nästa händelse som drog uppmärksamhet till sig va närmare en synvilla än ett faktum, plötsligt var dom där i luften flög en lång bit över ytan…verkligen flög, bara för att plötsligt dyka ner i en våg med ett plask igen. Silverglänsande, snabba flygande fiskar som mer betedde sig som fåglar. Det såg ut som att bogsvallet från Gunilla skrämde dem ur vattnet till en lång flygtur för att landa på en mycket säkrare plats ur vägen för skutan.

Nästa fisk som kom upp var mindre, lika vacker men inte längre lika spektakulär och drog ingen uppmärksamhet till sig…så den fick jag filea, den hamna i samma bytta i frysen och nu väntar vi alla otåligt på en smakbit. Det sägs att det ska va världen godaste fisk att äta, Guldmakrillen...

DosJakob

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se