Öckerö gymnasium

Förbi olivodlingar mot annan kultur…

Idag har vi gjort en härlig utflykt upp i de andalusiska bergen.

Vårt mål var en liten stad som heter Ronda och som lovordats och beskrivits av allsköns poeter och annat berömt folk. Och jag förstår dem! För det måste vara svårt för en konstnärssjäl att i-n-t-e bli inspirerad av den pittoreska lilla staden, som ligger precis på randen till ett brant stup! Hemingway lär exempelvis ha använt verkliga mord (begångna av republikaner, vilka kastade sina motståndare från klipporna här) som grund till ett fiktivt mord i Klockan klämtar för dig.

Det var för övrigt inte bara klockor som klämtade idag på Alla helgons dag, utan runt om i staden hördes smäktande spanska toner från bland annat harpa och gitarr. Detta verkade ha en smått meditativ inverkan på folk, för trots busslaster med turister vilade det ett slags lugn över gator och gränder. På ett lika lugnt torg avnjöt jag i solgasset dagens spanska bakverk. Detta bestod av tre stycken, ca 8 x 3 cm stora smördegsplattor, lätt kanderade på ömse utsidor, vilka placerats så att de fick formen av ett litet ”tråg” utan kortsidor. I mitten av tråget glänste tre glasskulsstora krämbollar, prydda med något som likande dajmkulor. Den gula krämen visade sig emellertid inte vara någon tjock kräm, utan en slags lättare fromage med mild citrussmak (troligen från någon av alla de apelsinlundar vi passerat på bussresan upp) vilket gjorde hela bakelsen mer lättsmält än jag ”befarat”.

Den största (och tillika högsta) behållningen av Ronda stod dock den gamla bron Puente Nuevo för. Trots att Puente Nuevo betyder ”nya bron” har den varit förbindelselänk över den 120 meter djupa ravinen El Tajo sedan 1793…

KiKi Åstrand

utbildningledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se