Öckerö gymnasium

Första dagarna till sjöss

Efter tisdagens morgonuppställning sattes sjövakter och fartyget gjordes klart för avgång. Vid niotiden var det dags att kasta loss och lämna Kanarieöarna. Segel hissades och kurs sattes mot Västafrika. Eftersom att de flesta av eleverna ombord aldrig satt sin fot på ett segelfartyg är det väldigt mycket som är nytt. Förutom en ny och krånglig terminologi måste eleverna nu fort lära sig en rad olika knopar, var långt över 100 tampar sitter, hur och vad de används till, namn på segel och riggens delar, hur alla dessa segel hanteras, att styra fartyget och hålla rätt kurs. Det är som att lära sig gå, det känns som en omöjlighet, men så sakta börjar bitarna falla på plats…

Utöver att sätta segel och få fartyget på rätt kurs ägnades gårdagen också åt att ha möten i någon slags skeppsdemokratisk anda. Stormöte, vaktråd och båtråd hölls för att elever och befäl ska kunna diskutera och föra fram förslag som eventuellt kan göra situationen än mer trivsam ombord.

Idag har vi också kommit igång med lektioner. Genomgångar hålls och förberedelser görs med koppling till resans destinationer och uppgifter samtidigt som vi långsamt seglar söderut med de ljumma passadvindarna.

Allt väl ombord!

Erling Mattsson Wilske, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se