Öckerö gymnasium

Första dagen på det nya året.

Det blev en kortare nattsömn efter nyårsfirandet och när jag klev ur bingen för att spana in vädret genom hyttventilen så stirrade tre svullna fiskögon tillbaka på mig.

Gunillas storfiskare Adam har koll på de flesta fisksorterna som simmar…hoppar… eller flyger…? i dessa farvatten. Ett antal stora fina guldmakrillar och nån tonfisk har han landat på däcket, men flygfiskarna landar där själva. Jag hade sett dem flyga långa sträckor tidigare på resan, men inte på nära håll, så jag bad Adam spara en landad flygare när tillfälle gavs.

Det var inte några fyrverkerier i luften på nyårsnatten men desto fler flygfiskar. Några trötta elever blev bryskt väckta i gryningen när en flygfisk landade med en hård dask i baken på en av dem, den flaxade och sprattlade runt på halvdäck på ett ljudligt kraftigt sätt innan den blev fångad och tillbaka slängd igen. Några mindre lyckligt landade flygare kolade av när de landade hårt mot byshaskottet, en tappa ena ögat i ett olyckligt ögonblick. Dessa små bevingade krabater sparade Adam på för att överraska mig med…Eleverna surrade dem glatt om stjärtfenan och hängde ner dem utmed styrbordssidan alldeles utanför min lilla glugg till ventil. Det var med stor förvåning som det första jag såg av 2019 var dessa putande svullna fisköga…

DosJakob

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se