Öckerö gymnasium

Första seglingsbenet

Nu sitter jag uppe på däck och skriver till er igen och vi är redan halvvägs igenom vårt första ben (Miami-Charleston).

Det är onsdag förmiddag och det är eleverna i midskepps som har vakt. Vi har inte så mycket vind längre så eleverna är uppe i riggen och utför underhållsarbete istället för att segla. Men seglat har vi gjort! Kort efter att vi gått ut från Miami sattes alla segel. Så eleverna fick snabbt en chans att damma av sina seglingskunskaper, men seglingen tog inte slut där. Sedan dess har eleverna både gjort undanvindsvändning och vänt genom vind. De har bärgat alla segel för en manöverbordsövning och sedan satt dem igen efter övningens slut.

Under första dygnet till havs har vi inga lektioner ombord vilket gjorde att jag fick chansen att vara med eleverna som hade vakt ute på däck. Efter att alla segel var satta var jag med uppe i förmasten och tränade på att klättra. Vi hade knappt kommit upp till första seglet innan en av elevens såg tre stora delfiner i vattnet framför oss. Vi försökte oss på att observera och beskriva delfinernas utseende för att kunna göra en artbestämning men har inte kommit fram till vilken typ av delfin det var ännu. När jag var uppe i riggen för andra gången den dagen var det istället solnedgången vi fick chansen att observera.

Andra dagen till sjöss, igår tisdag, blev det lite mindre riggklättring för mig. Istääet var det bland annat hamnutvärdering av Miami, manöverbordsövning och möten med befäl och elever som stod på schemat. I eftermiddag väntar lektioner i storamässen igen.

Kort sagt ytterligare några fina dagar med NaSj1720

Lisa Rundberg

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se