Öckerö gymnasium

Halvtid i Portsmouth

Så helt plötsligt har det blivit fredag och vårt besök i Portsmouth har passerat halvtid.

Under gårdagen var hela gänget bjudna till Portsmouth Grammar School, en anrik skola grundad på 1700-talet. Där har alla elever fancy skoluniformer men i övrigt såg det mest ut som vilken skola som helst. Utom på skolbyggnaden då, som matchade uniformerna i fancyhet. Väl där bjöds vi på lunch och det är lite kul att se att en bamba är en bamba, även på skolor med fancy hus. Efter lunchen fick eleverna möta elever från PGS och det blev lite rundvandring och quiz. Såhär i efterhand kanske man kan dra slutsatsen att frågorna inte riktigt matchade den allmänna kunskapsnivån, men en quiz är ju inte en riktig quiz om inte det vinnande laget bommar hälften av frågorna.

Under dagen idag har eleverna från de båda skolorna återigen stött på varandra då vi gick till Historic Dockyard för att gemensamt se vraket efter Mary Rose, Englands svar på Vasa ungefär. Efter en femminuterspromenad i det vackra, sköna engelska duggregnet kom vi till entrén där vi så småningom mötte upp eleverna från vår värdskola. Då de var ut på vift hade de inte på sig sina stiliga uniformer men för ett tränat öga gick det ändå hyffsat lätt att hålla isär dem. Museet var endast fyra år gammalt och konserveringen av vraket avslutades först förra året så allt var nytt och fräscht, utom skeppet och alla prylar de ställde ut. De var gamla och fräscha. Jag gick med en grupp som guidades av den överentusiastiska Paul. Han var pensionär men extraknäckte som volontär på museet genom att guida folk iklädd tidstypiska kläder för en enkel matros. Paul gick in till 100 % och förklarade minutiöst hur de kunde se att vissa skelett de hittade var från arma bågskyttar som följt med Mary Rose ner på botten. Alla åren efter att monotont spänt en långbåge om och om igen satte sina spår på benen i axeln och skuldran på ena sidan växt fel. Kanske något att tänka på om man spenderar flera timmar om dagen med snapchat. Han berättade också ingående hur läkaren ombord gick tillväga för att amputera dels fingertoppar (med hammare och mejsel) och dels grövre doningar som armar eller ben (med kniv och såg). Det senare var lite mer komplicerat eftersom man tydligen inte kan såga i kött, så det var där kniven kom in i bilden. Men det kan ni säkert föreställa er själva utan mina smaskiga detaljer. Något annat som också var fascinerande var att de gjort flera upptäckter som skrivit om historien, som att de hittade avancerade navigerings-instrument som man tidigare trott kommit till först senare.

Efter besöket på museet gick vi alla i samlad trupp tillbaka till Gunilla. Det blev massa rundvandring där de engelska eleverna blev visade var alla coola saker finns ombord, och en del tråkiga som tvättstugan och stället under lejdaren där alla städprylar finns. Men ungdomarna från PGS såg imponerade ut och ville veta hur det var att klättra högst upp i masten och sånt. När alla frågor stillats bjöds det upp till fest då vår kock John tillsammans med sina superbackisar serverade paj av olika slag, lyxigt presenterat på silverfat (nästan) med extra fin garnering. Även om middagen serverades tidigt med gunillamått mätt visades stor aptit. När middagen väl var till ända kom så höjdpunkten för de två dagarna; vinnarna i en supersvåra quizen skulle koras. Det visade sig att laget ”Undefeatable” var slagbara men ändå hamnade på en hedervärd andraplats. Det vinnande laget hade skrapat ihop 15 av 25 poäng dagen innan. Way to go!

Over and out…

Johan

Ps. Hur många olika länder förutom Sverige besöker Gunilla under skolåret 17/18?

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se