Öckerö gymnasium

Hike på Santo Antão

Igår var det dags för den klassiska Santo Antoão- utflykten. Upplägget är som sådant att eleverna får en summa pengar, en karta och uppmaningar om att utforska ön till fots.

Purrning klockan 5.40, hämta förberedd matsäck, uppställning på kajen klockan 06. Sedan bort till färjan som ligger ett stenkast från vår kajplats för att ta oss över till grannön. Väl framme delas eleverna in i två grupper som får åka till var sin by där de ska ha sina nattläger. Sedan släpps de fria och får klara sig på egen hand.

Jag och min avlösare KiKi åker till byn Ribiera Grande, tar in på ett litet hotel och beger oss ut för att utforska omgivningarna. Santo Antão erbjuder fantastiska vyer med sina dramatiska landskap, höga branta vulkaniska berg, kalderor, raviner, små slingrande vägar och pittoreska byar med färgglada hus insprängda bland klipporna.

Eleverna har i uppdrag att lösa boende och transport inom en ganska så stram budget samt att ta bilder a landskapet och reflektera över hur det formats genom olika processer i naturen och i samhället.

När jag i eftermiddags åter i Porto Novo kunde räkna in eleverna och konstatera att alla var tillbaka i tid och välbehållna så är det med en viss lättnad och stolthet. Ungdomarnas berättelser om dagarna på Santo Anão påminner både om deras handlingskraft och förmåga, men också om vilka otroliga upplevelser som dessa seglingar möjliggör.

Imorgon lämnar jag över utbildningsledarskapet till KiKi. Det har varit en sann fröjd att få segla med denna underbara skara ungdomar! Jag känner mig övertygad om att även fortsättningen kommer att erbjuda oförglömliga ögonblick och minnen för livet.

Allt väl ombord,

Erling Mattson Wilske, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se