Öckerö gymnasium

Ingen rast och ingen ro …

Ännu en händelserik dag lider mot sitt slut. Idag har jag nämligen gjort da capo på tisdagens utflykt till Badalonas marinbiologiskola och vetenskapsmuséet CosmoCaixa, eftersom hälften av ”naturarna” inte varit där tidigare. Igår, däremot, fick jag med mig samtliga elever (både natur- och sjöfartsdito) till maritima muséet, vilket ligger alldeles i närheten av hamnen.

Att det ligger just där är kanske inte är så konstigt om man betänker att själva lokalen, som hyser muséet, är ett gammalt skeppsvarv. Jag måste säga att jag är djupt imponerad av det sätt på vilket man tagit den vackra 1600-talsbyggnaden tillvara!

Nu var det emellertid inte för att besöka själva muséet som vi var där, utan för att träffa elever från en skola här i Barcelona. Klockan nio strålade vi alltså samman och efter cirka en timmes ”ice-breaking” begav sig åtta nybildade grupper ut på ”skattjakt”. Det gällde för varje grupp, om cirka 3 spanjorer och 4-5 svenskar, att hitta ett antal platser och utföra vissa uppdrag där. De hade två timmar till sitt förfogande och när dessa var till ända skulle grupperna presentera bildbevis på sina bedrifter för varandra. Alltsammans var väldigt välorganiserat men samtidigt så lättsamt, att alla verkade trivas förträffligt! Åtminstone var det ett antal elever som fann vänner de sa sig vilja fortsätta umgås med.

Under tiden som eleverna var ute på vift, tog deras två lärare med mig på kondis. Eftersom de båda inte ätit frukost, beställde de croissant med ost och skinka medan undertecknad förstås tog tillfället i akt att bedriva kakstudier. Det slutade med att jag satte i mig en lokal variant av ”smördegdegskuvert”, lätt sockrat och överstrött med pinjenötter. Efter fikat fortsatte vi till saluhallen, där vi gick runt bland stånd med de mest fantastiska uppläggningar, tills det var dags att återvända till muséet.

Klockan tolv samlades vi alla i en bildvisningslokal, för att se de olika gruppernas foton och höra museipersonalens utslag i de tre kategorierna: snabbast grupp, roligast foto och ”bästa sjömansbild”. En kvart senare gick tre stolta vinnargrupper tillsammans med övriga diplompristagare till Gunilla för att äta lunch. Eftersom vi hade våra nya vänner med oss fick vi inte plats i stora mässen, utan det blev ”stående bord” på huvuddäck. Efter mat och rundvisning på Gunilla var det så dags för våra gäster, att återvända till sin skola för att avverka skoldagens sista lektioner. Här på Gunilla återgick samtidigt styrbordsvakten i tjänst medan frivakter begav sig ut på nya äventyr på sta´n…

KiKi Åstrand

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se