Öckerö gymnasium

In i diket

Med ljudet från slussarna vaknade jag i min koj. Vi skulle tillbringa dagen i Kielkanalen med lots ombord.

Det blev en lite annorlunda dag. Lugnt stånkade Gunilla på i kanalen. Det luktade gödsel på däck där vi gick mellan åkrar och ängar. Små städer dök upp och längs kanterna gick promenadvägar. Kanalen är trafikerad så rorsman fick vara koncentrerad och följa lotsens roderkommandon.

Under däck passade vi på att få mycket gjort. Vi hade genomgångar i hur man skriver rapport och så började grupperna sammanställa sitt resultat från Lübeck. Det hade intervjuats på skolan, enkäter hade fyllts i och det hade antecknats. Undersökningen är den första av två, även i Cherbourg ska grupperna intervjua. Hemma på skolan ska vi sedan fortsätta rapporten med analys och slutsatser. Och så blir det seminarium med opponering och försvar. Men dit är det långt och just nu är det stort fokus på att lära känna en ny texttyp som ställer stora krav på skrivandet. Jag som svensklärare kan ju inte tycka annat än att det här är en rolig del av undervisningen ombord.

Mera roligt blev det vid vaktbytet kl 20. Styrbord och babord brukar utmana varandra på olika saker och styrman Jesper är enväldig domare. Ryktet hade gått att kvällens utmaning innehöll sång så både jag och midskepps beslöt oss för att närvara. Det var alltså tre vakter vid uppställning. Sångerna som hade författats och övats in under dagen visade sig vara vaktledarhyllningar och blev väldigt uppskattade. Vem som vann? Styrbord, tack vare att man valt en låt av Håkan som styrman visade sig vara svag för. Fin avslutning på en vanlig dag i Kielkanalen.

Allt gott ombord!

Brita Malmcrona

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se