Öckerö gymnasium

Lite smått o gott …

Efter att ha roddat studiebesök och sjöfartsprov, bokat bussresa och lagt schema, fick jag idag några timmar för mig själv i Malaga.

Dessa användes till att verkligen lära känna det genuint spanska. Dagen inleddes med ett välbehövligt besök på ett peluquería, alltså en frisersalong. Där beställde jag en klippning, så gissa om jag blev förvånad när hårfrisörskan, i stället för att ta fram saxen, tog fram en rakkniv! Därefter började hon kamma en liten bit i sänder och skar sen helt sonika av håret, tofs för tofs! Faktum är att det blev riktigt bra och såg mindre ”avklippt” ut än vanligt. Kanske något för frisörskolorna där hemma att träna på? Och sen kan de ju ha hårtest efter avslutad kurs…

Nyrakad(?) och dan fortsatte jag dagen med spanskfika bestående av churros con chocolate. För er som inte provat churros, kan jag berätta att det är något slags mellanting mellan flottyr- och våffelsmet, vilken friterats i långa ”korvar” och avnjutes med strösocker och/eller chokladsås. Onödigt gott helt enkelt!

Vid lunchtid blev jag sen tvungen att uppsöka bussbolaget för att betala morgondagens utflykt och även om ordet ”mañana” aldrig yttrades, så gick det allt annat än snabbt! Därför blev jag lite sen till nästa ”event” för dagen, ett lunchmöte i ”nya vänners lag”. Jag antar att det syns på mig att jag uppskattar god mat och att det var därför jag igår blev tillfrågad (mitt på gatan) om jag ville delta i lanseringen av en ny affärsidé, nämligen den att, som turist, få gästa ett genuint hem och där få pröva lokala läckerheter. Just idag hölls tillställningen emellertid i ett provkök inte så långt från båten. Vi var åtta matglada gäster från sju olika länder (Chile, Brasilien, Polen, Japan, Kina, Spanien och Sverige) som serverades kall mandelsoppa med vindruvor och papaya till förrätt. Därefter följde en kall sallad på potatis, torsk, lök, ägg, apelsin och olivolja, serverat med bröd, och till sist fick vi en slags små friterade klenäter med anissmak. Hela idén föll mig nog mer i smaken än vad själva maten gjorde, och även om den spanska bordskonversationen var något svårsmält, så är jag väldigt nöjd med att åtminstone ha ett litet hum om vad som avhandlades! För er som känner er sugna på något liknande kan jag varmt rekommendera coolinarea.com!

KiKi Åstrand

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se