Öckerö gymnasium

Museum, Uxmal och cenote

När vi kom tillbaka till Gunilla så bar vi med oss Russels ord, välj vad du vill lämna för avtryck hos din familj, dina vänner och i världen och lev efter det!

De senaste tre dagarna har jag varit på utflykt med eleverna i olika omgångar. I onsdags var Anne-Li och jag tillsammans med babordsvakt och styrbord överkojer på Museo del Mundo Maya i Merida. Vi guidades runt av en entusiastisk guide på muséet som börjar med hur Yucatanhalvön formades, från dinosaurierna till mayafolket idag. Vi fick se och höra om både vetenskap och religion. Mayakulturen var framstående i matematik, vilket naturligtvis intresserar mig som gammal matematiklärare. De räknade med basen 20 och hade ett tecken för nollan vilket inte många andra hade vid samma tid. Efter lunch på en innegård i Merida åkte jag med två elever till Universidad Marista de Merida där skulle intervjua för sina arbeten. Jag satte mig i studentcaféet med en kopp kaffe under tiden de intervjuade.

Igår åkte alla eleverna, Jörgen och jag på en heldagsutflykt tillsammans med vår guide Russel och tre guidekompisar till honom. Russel berättade från hjärtat om mayakulturen under de två timmar vi var på väg mot första stoppet som var Uxmal. Uxmal är en ruinstad från det mäktiga mayariket och hade sin storhetstid runt 200 till 1000 fKr. Man tror att det bodde runt 25 000 människor i Uxmal, som i en allians med Chichén Itzá dominerade i området. Stadsnamnet Uxmal är stavat på spanska, men språkforskare tror att det är ett gammalt mayauttryck, som betyder byggt tre gånger. Vi tillbringade några timmar i värmen på Uxmal innan vi fortsatte till mayabyn Mukuiche där vi fick lunch och bad i cenote. En cenote är en underjordisk vattensamling och det finns flera på Yucatanhalvön. Där vi var gick det att hoppa uppifrån kanten eller så kunde man gå ner för trappan och hoppa på en avsats längre ner. Jag valde det lägre alternativet. Det var otroligt skönt landa i vattnet! På vägen tillbaka till Progreso och Gunilla gjorde vi två stopp. Först hos en mayafamilj som en av guiderna kände och sedan på en hacienda. Det var stora kontraster som gjorde intryck på oss alla. När vi kom tillbaka till Gunilla så bar vi med oss Russels ord: välj vad du vill lämna för avtryck hos din familj, dina vänner och i världen och lev efter det!

Idag har Jörgen och jag varit på muséet i Merida tillsammans med midskepps och styrbord underkojer. Vi fick en ny guide, som också med stort engagemang tog oss runt på muséet. Dagen igår och det de visar på muséet kompletterar varandra på ett bra sätt och det ska bli spännande att höra vad eleverna kommer att diskutera i sina historiepoddar på sjöbenet mot Tampa.

I morgon är sista dagen i hamn och den tänker jag tillbringa på stranden.

Allt väl ombord hälsar

Katarina Lindgren

Utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se