Öckerö gymnasium

Några intensiva dagar i Horta

Vi kom in och förtöjde i måndags kväll. Under tisdagen och onsdagen hade vi inga styrda aktiviteter för eleverna. Under onsdagen resulterade det i att ett stort gäng av eleverna själva organiserade en bestigning av Ponta do Pico. Igår torsdag och idag fredag har midskepps respektive styrbord varit iväg på en rundtur med minibuss runt ön.

Måndag kväll: Efter att inte ha sett land på två veckor hade vi nu de gröna kullarna och de dramatisk formade mörka vulkanklipporna på ön Faial bredvid oss. Vi hade bärgat våra segel men inte allt för långt ifrån oss seglade andra mindre båtar med seglen fyllda av vind. Även de var påväg in mot Horta. Trotts att det var nästan helt stilla på vår båt så såg de mindre båtarna ut att gunga en hel del.

Väl till kaj så fick vi klartäcken till att gå iland så att eleverna hann med att ta en liten promenad på fast mark innan det var dags att vara tillbaka ombord igen klockan 22.

Tisdag: Klockan 8 hade vi vår första uppställning i Horta och Azorernas flagga hissades för första gången i år ombord på Gunilla. Eleverna som hade frivakt ägnade dagen åt att utforska Faial på egen hand medan de som hade arbetsvakt passade på att leta upp Gunillas målningar på kajen och bättra på dem.

Onsdag: Jag var väldigt imponerad av eleverna denna dag. 24 st var de som alla ville bestiga Ponta do Pico och de lyckades arrangera detta och hålla ihop under hela dagen. Jag och vaktledare Elvira passade på att följa med på turen men allt arrangerades och planerades av eleverna själva. Miljön var väldigt imponerande och jag kommer komma ihåg den här upplevelsen väldigt länge.

Torsdag: Vi hade egentligen en cykeltur inplanerad här på Azorerna men det rörde till sig med vår hyrning av cyklarna, istället så erbjöd sig delar av besättningen att köra runt eleverna så att de kan så se mer av ön Faial som vi befinner oss på.

Vi har hyrt två stycken minibussar i tre dagar. Det gör att en vakt i taget kan åka iväg med sina befäl på upptäcksfärd på Faial. I går, torsdag, var det Midskepps som var iväg och idag är Styrbord ute på samma tur. Turen består bland annat av ett stopp uppe på Caldeira, en guidad tur på museet på Capelinhos och en paus för att grilla lunch.

Fredag: Medan styrbord åkte iväg med minibussarna tog natureleverna i midskepps med sig vadarbyxor och vattenkikare och promenerade bort för att genomföra sin strandobservation. Strax innan 10 mötte jag upp dem där och gemensamt gick vi upp till Fábrica da Baleia de Porto Pim, ett museum om valar och valfångst här på Azorerna. Där uppe hade vi turen att möta marinbiologen Maria Joana som gav oss en fantastisk guidad tur av museet.

Under morgondagen vet jag att det är fler som planerar att bestiga Pico, det är Babords tur att upptäcka nya ställen på Faial med hjälp av minibussarna och jag och eleverna i Styrbord ska både på strandobservation och in på Fábrica da Baleia de Porto Pim.

Kort sagt ytterligare några fina dagar med NaSj1720

Lisa Rundberg

Utbildningsledare

T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se