Öckerö gymnasium

…ömsom vatten

Än en gång har två intensiva dagar förflutit, om man nu kan tala om ”flyt” när man befinner sig på torra land. Till och med Gunilla har ju lämnat sitt rätta element och befinner sig just nu i torrdocka.

Fast ”torra land” kanske inte heller är en korrekt beskrivning av denna fuktigare del av Gran Canaria, där vi håller till. Dessutom begav vi oss i går med lokalbuss upp till ännu fuktigare områden, närmare bestämt till en liten stad som heter Teror och är känd för sitt mineralrika källvatten, Aguas de Teror. Teroristerna (?!) själva kunde enligt uppgift hämta nästan obegränsat med gratisvatten ur källan, medan vi besökare fick nöja oss med 1,5 liter. Synd att man bara hade en 0,5-litersflaska med sig, eftersom det lätt kolsyrade vattnet var riktigt gott!

Inte riktigt lika god var dessvärre den lokala maträtten ”Ropa Vieja” (= gamla kläder), vilken, trots namnet, visserligen inte smakade kofta men heller inte var någon kulinarisk höjdare. Den lilla staden hade emellertid mer att erbjuda, såsom exempelvis lugna smågator, blomsterprydda balkonger och inte minst sitt eget skyddshelgon, Pinjemadonnan, som ända sedan 1400-talet lär ha visat sig vid ett stort pinjeträd mitt i stan…

- - - - - - - - - - - - - -

Idag gjorde vi så ännu en utflykt, fast med hyrd buss och tillhörande guide. Vi bjöds bland annat på strålande utsikt från Cruz de Tejeda och bergsklättring på Roque de Bentayga, intressant på grund av uråldriga spår efter religiösa riter. Därefter for vi genom eldsvedda skogar till den lilla bergsbyn Artenara, där människor än idag bosätter sig i grottor. Efter att ha fått titta in i några exempelgrottor, tillhörande etnografiska muséet, kunde man lätt förstå charmen med dessa svala bostäder.

Vårt sista stopp blev på en kaffeplantage i Valle de Agaete. I denna ravinliknande dalgång råder nämligen subtropiskt klimat, vilket lämpar sig utmärkt för diverse exotiska växter. Förutom just kaffe odlades mango, avokado, bananer, vindruvor, olika citrusfrukter med mera. Enligt guiden brukar plantageägarna bjuda tillresta gäster på både kaffe och vin men hon hade minsann strängeligen förbjudit dem att göra så, eftersom ”minderåriga inte får dricka vin och barn inte dricker kaffe”. Nåja, de frestade åtminstone med järnrikt vatten och apelsinklyftor…

KiKi Åstrand

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se