Öckerö gymnasium

På tur

Idag gick vi upp galet tidigt för att åka iväg på heldagsutflykt. Vi lämnade Gunilla 05.30 för en lång bussresa till muséet över systrarna Mirabal.

När man frågar de dominikaner vi möter hur de ser på systrarna Mirabal och om de lär sig något om dem svarar de: Vi är uppvuxna med berättelser om dem, hur de aldrig gav upp, trots fängelset, tortyr och förnedring, de fortsatte kampen mot Trujillo tills de mördades. Den enda syster som överlevde dog ganska nyligen, 2014. Hon höll facklan högt och var med när hennes systrar hyllades.

Systrarna Mirabal – Patria, Minerva och Antonia – föddes i en lantlig medelklassmiljö, pappan var en modern man som tyckte att kvinnorna också skulle utbilda sig och tre av hans fyra döttrar skickades till ett katolskt internat. Den äldsta av de fyra systrarna, Patria, gifte sig snart efter skolan och började i hemlighet arbeta mot diktatorn Rafael Trujillo, som hade ett järngrepp över Dominikanska republiken.

Trujillos välde kännetecknades av korruption, personkult, nepotism och våld. Massakrer och folkmord på invånarna från grannlandet Haiti hörde till vardagen. Trujillo och hans familj förskingrade landets resurser och blev enormt rika, de fick arbetare och bönder att arbeta på deras plantager nästan gratis och dominikanerna flydde landet, många bosatte sig i USA, Mexiko och Spanien.

Systrarna bildade en underjordisk motståndsrörelse och ledde flera uppror mot Trujillo. De fängslades och torterades flera gånger, både FN och OAS, den mellanstatliga organisationen för länderna på den amerikanska kontinenten, utövade påtryckningar mot Trujillo för att frige dem.

Han gick med på det, men beslutade i hemlighet att lönnmörda dem. De mördades den 25 november 1960, bara några månader innan Trujillo mördades, den 30 maj 1961. Det känns viktigt att vi lär oss detta och skaffar kunskap om de hamnar vi besöker.

Om ni där hemma vill veta mer om systrarna Mirabal finns det en film på Youtube som heter ”In the time of the butterflies”. Se den! Länk kommer här: https://www.youtube.com/watch?v=-6J5k1mYw50

Vi har det bra!

Anne-Li Olsén, utbildlningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se