Öckerö gymnasium

Porto

Med risk för att detta blir lite som att jag har aktier i resebranschen vill jag redan inledningsvis dementera att jag får pengar under bordet för min lovsång till Porto.

Porto har utsetts till världsarv av UNESCO. Det är även en av Europas äldsta och mest välbevarade städer och ett fantastiskt resmål. Porto ligger längs stränderna till floden Duero och blandar gammaldags charm med moderna konstbutiker och restauranger. Gillar man motion är det bara att ta sig upp för stadens vindlande gator, är du mer av en flanerare är promenaden längst floden att rekommendera. Inte en stegring så långt ögat når. Just den sträckan är dessutom kantad av hus med det så typiska portugisiska kaklet. Har du turen att solen är framme hänger tvätten på tork utanför fönstren och vajar sakta i vinden. Här vid floden Duero kan du resa bakåt i tiden medan du går genom de trånga passagerna i stadsdelen Ribeira. Byggnaderna i denna medeltida stadsdel är gamla och färggranna och gatorna är fyllda av folk.

Som religionslärare får jag aldrig nog av gamla kyrkor, jag liksom samlar på dem och går in i alla jag ser. Av de jag har besökt här i Porto är den gotiska São Francisco-kyrkan min favorit. Som en kontrast till kyrkans mörka exteriör är insidan nästan helt täckt av bladguld. Lite kitschigt!

Jag promenerade men det går också att ta linbanan uppför kullen för att beundra den unika portugisiska mosaiken som kallas för azulejos som pryder pelargångarna i Portos katedral och närliggande São Bento tågstation. Jag är väldigt svag för kakel och här var lyckan total!

Även om du inte brukar besöka en bokhandel på dina resor vill jag ändå slå ett slag för bokhandeln Livraria Lello & Irmão, en portugisisk institution som anses vara en av världens vackraste butiker. Jag är benägen att hålla med. Det sägs att J K Rowlings hittade mycket inspiration i den här butiken och visst känns det lite som att Harry Potter ska dyka upp bakom ett hörn.

Så sammantaget ger jag 10 gunillor av 10 möjliga till Porto och har ni vägarna förbi kommer ni inte bli besvikna!

Vi har det bra!

Anne-Li Olsén, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se