Öckerö gymnasium

Saint-Malo

Sista dagen i Saint-Malo gjorde solen äntligen entré igen. Igår regnade det i princip hela dagen och blåste dessutom rejält.

Gunnis var inte helt nöjd utan gned sig i ilska mot fendrarna precis utanför min hyttglugg. Men regn och blåst blir ju alltid lite mysigare när man är på en ny plats.

Den muromgärdade staden Saint-Malo har en spännande historia som är förknippad med första världskriget, pirater och antika murar. Området är vackert och har en stor hamn som bär spår av stormar och stora vågor.

Vi ligger precis vid en av ingångarna till genom 1100-talsmurarna och hamnar snabbt i den del av staden som kallas La Ville Intra-Muros. Här finns restauranger, bagerier och butiker. Jättemysigt!

Under andra världskriget utplånades staden nästan helt av amerikanska bombningar och britterna. Därför härstammar de flesta av stadens byggnader från 1950-talet. Några intressanta historiska byggnader står dock kvar, till exempel tornet Solidor från 1300-talet.

Här ska man provsmaka lokala delikatesser som ostron från den närliggande staden Cancale. Dessa ostron ska visst vara några av de bästa i världen men jag är nog inte en värdig ostronätare, de smakar som de brukar. Ostarna däremot! Jag skulle kunna stanna kvar bara för ostarna! Det är känslan att stå och småprata i butiken, peka och välja som startar hela grejen. Ett stort urval av kex och att välja mellan medan de små ostbitarna vägs och omsorgsfullt slås in i papper. Så gott!

Men nu sitter jag i min hytt och vi har precis tagit oss igenom slussen och gungat ut från den trygga hamnen. Ostarna och ostronen lämnar vi bakom oss och seglar vidare mot Porto.

Vi har det bra!

Anne-Li Olsén, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se