Öckerö gymnasium

Sista sjödagen

Den senaste tiden har vi haft tema ”sista … för resan” och idag har turen kommit till sista sjödagen för resan. Med det kommer per automatik saker som sista nattvakten för resan, sista tiofikat för resan (well de i land är ju strikt sett också tiofikor, men det är lite mer speciellt till sjöss när man inte lika gärna kan gå på café) samt sista stagvändningen för resan.

För ja det hanns med en idag också. Denna gång fick vi dock slita lite mer än vid tidigare vändningar, främst för att vi hade lite snålt om knop i början. Då man vänder upp mot vinden och får back i seglen vid en stagvändning är det viktigt att man gör det med tillräckligt hög fart för att lyckas passera vindögat utan att pressas tillbaka till den kurs man kom ifrån. Men skam den som ger sig, efter att ha brassat stormastens rår fram och tillbaka vad som kändes som evigt många gånger lyckades vi få upp tillräckligt hög fart för att komma runt på fjärde försöket. Tur det kanske, eftersom kapten meddelade att vi hade fortsatt till Gibraltar och struntat i Cadiz ifall vi inte lyckats vända. Fast inget mig emot egentligen. Jag gillar Gibraltar och aporna gillar mig, så länge jag har mat med mig.

Under dagen har vi även batikblekt tröjor. Det kom upp som önskemål från eleverna och då man är allmänt blödig köpte jag på mig nog med klorin för att kunna hålla en mindre pool ombord ren resten av resan. Eftersom ingen egentligen var så haj på det hela testade vi oss fram friskt, men resultatet blev fräckt. Åtminstone ifall man hade i en tröja av bomull. Syntetvarianternas färger var inte så veka så att lite tafflig klorin kunde rå på dem.

En annan sak som också passar in i vårt tema är att det även har varit sista dagen då AC:n fungerade för resan. Den kollapsade redan för några dagar sen, men nu har det blivit sådär äckligt kvavt i de delar av inredningen som inte är lätta att vädra. Alltså elevinredningen. Om det var jobbigt att sitta i stora mässen och plugga innan, så underlättar ju inte det här precis. Så det är evig lycka att vi även haft sista lektionen för resan.

Over and out…

Johan

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se