Öckerö gymnasium

”Thank you for being a teacher!”

Utbildning är viktigt, men något vi ibland tar för självklart. I den här delen av världen blir jag påmind om hur självklarheter för oss tillhör det man kämpar för och respekterar. Det var en taxichaufför som sade citatet i rubriken till mig.

Idag var det skolbesök på en katolsk flickskola här i Montego Bay. Det går ca 1300 tjejer på skolan Mount Alvernia High som startades av ett katolskt nunnekloster men som idag är en statsunderstödd skola som inte längre har kopplingen till klostret kvar. Rektorn tog emot, välkomnade oss och meddelade via högtalarsystemet skolans elever att vi kommit. Därefter delades vi in i grupper och blev tilldelade varsin guide. Ganska snart försvann eleverna på rundtur och klassrumsbesök. Skolan bestod av en mängd olika huskroppar för olika årskurser och det var inte lätt att hitta. Standarden på klassrummen och utrustningen var långt ifrån den vi är vana vid hemma, men inställningen hos eleverna var väldigt positiv. Här märktes det att eleverna gillade sin skola, sin rektor och var stolta över att vara elever på skolan.

Jag hade med lunchpengar så att alla kunde köpa sig lunch i skolans kafeteria och så fortsatte besöket. Jag fick sitta på vice rektorns kontor och frågade efter ett tag lite försiktigt om det kanske fanns kaffe på lärarrummet. Vi är ju ändå i det land som producerar ett av världens mest kända kaffemärken. ”Oh, no! We can’t afford to drink coffee.” Sedan tog en utläggning vid om hur Jamaicas naturtillgångar (däribland kaffet) inte tillhör de själva utan utnyttjas av utländska företag som tar hand om vinsten. Vi pratar vidare om hur utbildning och jag får veta att på universitetet är det 80% tjejer. Det är också så att ungdomarna inte ser en framtid i landet och söker sig till andra länder för fortsatt utbildning och arbete. Sorgligt och ganska så dystert.

På väg tillbaka till Gunilla med babord som ska ta vakten lyssnar jag på eleverna som nöjda jämför sina intryck från dagen. Vi konstaterar att det blev ett lyckat skolbesök som gav fler perspektiv på hur det är att leva i Jamaica.

Allt väl ombord!

Brita Malmcrona

utbildningsledare T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se