Öckerö gymnasium

Tjärdoft över backen

”Det är tretti grader varmt. Kom ihåg att dricka mycket vatten och äta salt på fikat, annars får ni eldkramp och dör!” - Det känns skönt att eleverna är måna om och tänker på varandra ändå.

Idag var det söndag och som vanligt var det stekt gris till frukost. Det var även vår sista dag i Lissabon, fast det brukar det inte vara på söndagar. Här ligger vi förtöjda på en kaj, långt ut på en över en kilometer lång kaj. Jag ska inte säga att vi ligger längst ut för det får plats en båt utanför oss, men annars är det vi som ligger näst på tur. Detta innebär som ni förstår att det blir en bit extra att gå in till stan. När man har traskat 2,5 kilometer har man kommit 50 meter fågelvägen. Inte bra för gå-in-till-stan-moralen. Därför valde jag att istället lägga min sista dag i denna vackra stad på att gästspela i arbetsvakten. Jobbet som utbildningsledare kan ibland bli lite enformigt och då kan det vara skönt att få dra på sig skyddsglasögon och syrahandskar när solen gassar.

Bland alla saker vi gjorde under dagen oljade vi däcket längst föröver, som passande nog heter backen. Innan det oljades behövdes det naturligtvis städas undan och göras rent. Detta innefattade att flytta på alla trossar som ligger förvarade där. En tross, ifall ni inte vet det, är ett rep som är för grovt, för långt och väger för mycket för att kallas rep. Och att flytta på dem är förstås inte som att hiva iväg någon liten repstump utan kräver sitt lilla projekt. Men med allt borta kunde däcket skuras och sköljas av för att sedan lämnas åt sitt öde i solen och torka fram till lunch.

Man tänker kanske att en tio timmar lång arbetsdag är så himla lång, men på något relativt sätt känns det inte så. Efter skrubbandet fick jag lite andra småsaker att dona med och klockan tickade på i snabb takt utan att man egentligen hade koll på den. Plötsligt var det fika och rätt var det var dags för lunch. Några av eleverna hade fått i uppgift att knacka rost och när jag gick ut på däck efter lunch såg det riktigt stiligt ut. Det som saknades var en gnutta färg bara. Själv tog jag och en av eleverna tag i oljandet av däcket och vi fick varsin stor konservburk med linolja blandat med tjära, och en superliten roller att sprida ut det med. Omedelbart spreds en ljuv tjärdoft över backen som jag associerar med båtar, friska vindar och öppet hav samtidigt som jag drömde mig bort och fick något romantiskt i blicken. Eleven tyckte istället det luktade riggjobb och tyckte alls inte det var speciellt gemytligt, även detta är relativt gissar jag. När allt kletande var klart kunde nästa räcka av småpulande ta vid vilket bland annat innefattade tvättning och målning av några vantskruvar som rostat till sig. Denna solstinna dag avslutades med att det nyoljade fina däcket tvättades av med såpa så det skulle funka att gå på under morgondagens arla timmar då lotsen kommer ombord och vi drar mot sydligare breddgrader. Med det gjort var ett gott dagsverke till ända utom för eleverna som därefter skulle städa och sitta nattvakt, men för en stackars utsliten utbildningsledare räckte det mer än väl. Nu återstår väl bara att se om man drabbas av den där eldkrampen och dör.

Over and out…

Johan

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se