Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport 2022-08-11

Halvvägs på resan mellan Shetland och Reykjavík börjar kylan göra sig än mer påmind. Vi åker mot polartrakter och det märks. Valarna har varit mycket sparsamma med sin närvaro under tidigare sjödagar så det har helt klart hunnit byggas upp en längtan efter "valkampanj"!

Vinden hade hunnit mojna under natten och motorn sattes på, inte bara för fartens skull utan också för att jämna ut tendenserna för rullning på båten. Styrbordsvakten hade återigen 8-12 vakten och några fick i uppdrag att fixa med "hajnätet" längst fram vid klyvarbommen. De långa, lugna vågorna såg snälla ut fastän vissa av dem var höga, men... först kom en rejäl splash, och sedan en till - och vips var det ett litet gäng mycket blöta och ganska kalla styrbordare! Några badade visserligen igår, men med anpassade kläder. Vid tolvtiden kunde de äntligen byta till något torrare. Som väl är var det torsdag, så jag hoppas att det gick bra för dem att tvätta och tumla det som behövdes.

Och så började det komma val! Någon på förmiddagen, någon vid 12.50, en till vid 15-tiden... varje gång kom jag för sent! Valar kan vara luriga, de kommer upp utan förvarning någonstans långt bort eller nära, höger eller vänster, framför eller bakom. De syns kanske några sekunder, och sedan vips - försvunna! Inte ens lektionsamnesti och en dryg timmes spaning hjälpte. Havet var retsamt lugnt!

På kvällen, medan filmen "Trassel" spelades upp i stora mässen, kom det fler valar. Till slut hann även jag upp i tid för att tillsammans med ett ivrigt sällskap se en vikval (minke whale) på ganska nära håll, och en halvtimme senare fick vi även se en grupp späckhuggare på långt håll! Kanske "proppen äntligen har gått ur" vad gäller valobservationer. Jag hoppas det!

Många ombord längtar efter land, och ikväll kunde vi äntligen skymta konturerna av Islands bergiga kust! Vi fick också ett fint kvällsljus att avsluta dagen med. Hoppas att ni har det bra därhemma.

Utbildningsledare Daniel

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se