Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 16:e oktober 2019

Varje dag i hamn har en av de tre elevgrupperna, styrbord, babord eller midskepps, vakt. Det innebär att de stannar ombord för att hjälpa besättningen med underhållsarbete, städa, laga mat, tvätta, diska, vakta landgången och varje timme gå en rond för att kolla att alla maskiner ombord fungerar som det ska och att det inte brinner någonstans. Dock får vi lov att en gång i varje hamn låta alla elever lämna skeppet för en utflykt medan befälen sköter en väl vald delmängd av de ovan nämnda sysslorna. Idag var en sådan dag.

Planen var att vi alla först skulle besöka två skolor, en pojk- och en flickskola, men som i praktiken är samma skola eftersom de båda inryms i en splitter ny byggnad med gemensam skolgård och gemensamt bibliotek. Det har även börjat flickor på pojkskolan och vice versa så inom överskådlig tid kommer uppdelningen att förpassas till historien. Vi delades upp i två grupper och vardera gick till varsin skola. Själv följde jag med till pojkskolan där vi blev välkomnade av skolans stolta rektor. Han presenterade skolan kort och därefter delades eleverna in i fem mindre grupper och som var och en visades runt av några av skolans elever. Lokalerna var supermoderna och väl tilltagna; bland annat hade de en dramastudio inklusive kontrollrum och en liten bro med strålkastare över scenen, en stor dansstudio och en musikstudio med Macdatorer så färska så de näst intill sprattlade, samt tretton labbsalar för naturvetenskap. Tretton alltså; med fyra assistenter vars enda arbetsuppgift är att hålla labben i trim.

Efter besöket blev det lunch på Gunilla och lite slappande inför att ett gäng från de båda skolorna kom på besök. Ungefär 20 av deras elever och två lärare togs emot och visades runt av de av oss som inte var upptagna med att diska efter lunchen. Kockarna hade dessutom varit bussiga nog att baka kladdkaka så vi kunde bjuda på svenskt fika.

Runt halv tre, efter att våra gäster tackat för sig och den sista biten kladdkaka svalts, svidade vi om till lite bekvämare kläder och begav oss mot klippan. Trapporna upp mot den Moriska borgen höll på att ta död på de stackars eleverna och jag tänkte stilla i mitt inre att det här kommer aldrig gå. I väntan på att ungdomarna skulle återhämta andan och få ner pulsen löste jag 46 biljetter och fick beröm av vakten över hur välorganiserad gruppen var. Väl förbi bommen och på väg upp för backen blev jag oväntat nog passerad av ett tiotal elever som började löpa upp för branten. Den tidigare bortblåsta orken var tillbaka med råge. Antagligen var det de söta aporna som lockade. Och på tal om dem så dröjde det inte länge innan vi stötte på de små rackarna.

Färden fortsatte upp för branter och smala stigar, genom snår och på bilvägar med tät minibusstrafik. Till slut kom vi dock upp till toppstationen där flest turister – och därmed flest apor – uppehåller sig. Efter att vi lämnat trapporna bakom oss långt tidigare hade vandringen flutit på riktigt bra. Längst upp på klippan finns ett fik där man bland annat kan köpa en flaska ”top of the rock water” för 30 kr, och där det inte finns någon kran där man kan fylla på sin vattenflaska. Vid utgången finns även skylt som upplyser om att man inte ska ta med något ätbart, eller ens något som påminner om något som ser ut som något ätbart, ut. Alla elever såg inte den skylten. Så efter att ha jagat bort några anfallande primater och gömt undan allt snacks kunde vi gå vidare med endast mindre incidenter.

När vi lämnat caféet bakom oss kom vi till Charles V Wall, en gammal mur med en trappa bredvid ledandes ner för klippan. Här fick eleverna välja att ta den kungliga genvägen eller följa med mig för en längre tur innan vi tog oss ner. Alla utom sju elever for ner för trappan som en avlöning, och vaktledaren Elvira som var följde efter så gott hon kunde. Vi andra drog vidare och kom så småningom ner till stan där jag lämpade över de sista hårt kämpande eleverna på ett fish and chips-hak där deras kompisar satt. Själv drog jag mig tillbaka till Gunilla för kvällen, och kunde konstatera att dagen bjudit på 34 000 steg och två mils vandring.

Over and out…
Johan

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se