Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 18 december 2021

Mot Funchal

När kajutan ändå kommer på tal så är det oftast där jag sitter när jag jobbar. Det händer förvisso att jag sitter där när jag inte jobbar med, eller är någon annanstans när jag jobbar. Men ofta blir det jobb i kajutan.

De senaste dagarna har det varit extra jobbigt att jobba i kajutan vilket beror på det jättelika grisbenet som sitter på en ställning på bordet. I Spanien är det tydligen tradition att ha ett rökt ben framme som man kan karva av en liten bit av i förbifarten. För att spara er läbbiga detaljer om fettsprängda rökta grisben som står framme i värmen kan jag bara konstatera att jag föredrar kokt julskinka man har i kylen när det inte karvas på. Odören är påtagligt mindre om inte annat.

Idag inväntade vi att vår kapten Torben skulle anlända så vi kunde dra in trossarna, dra upp fendrarna och dra mot Madeira. Då familiseringen var över blev det lite av en dag i Jekyll och Hydes anda med halva dagen enligt hamnvakt (en vakt jobbar hela dagen, eller halva i detta fall) och därefter sjövakt. Det innebär att ett gäng jobbar fyra timmar, sen tar nästa grupp över och de som går av får vila i åtta timmar. Nu visade sig att det var samma vakt om hade dagvakten som också fick första sjövakten mellan klockan fyra och åtta på eftermiddagen. Sån är slumpen ibland.

Under eftermiddagen anslöt Torben och kapten Hans kunde mönstra av och äntligen få välförtjänt ledighet. Så fort Hans satt i taxin åkte landgången upp och trossarna lades av och halades in. Sakta gled vi ut ur Malagas hamn med sikte på Funchal på Madeira. Vädret ser lite skakigt ut framöver, men vi gott hopp och håller tummarna än så länge. Men vad vore en jul utan lite dåligt väder å andra sidan. Kvällen utvecklade sig dock till en underbar natt med 25 knops vind fullmåne efter att vi passerat Gibraltar och lämnat medelhavet bakom oss för denna resa.

Over and out…

Johan, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se