Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 20:e oktober 2019

Idag var det söndag, vilket innebär dagen med undantag ombord. Det innebär dock ingen vila för eleverna utan de får jobba på som vanligt – nästan. Ett av undantagen är att det serveras stekt ägg och bacon till frukost vilket det normalt inte gör. Ett annat är att jag äter mer till frukost än jag normalt gör.

Söndagar är även lektionsfria ifall vi är till sjöss vilket vi faktiskt var idag då vi lämnade Gibraltar, och de söta aporna, bakom oss under förmiddagen. Vi har heller inte lektioner på avresedagen och eleverna misstänker att det föreligger någon sorts komplott ombord eftersom vi lämnade både Cádiz och Gibraltar en söndag. De känner sig snuvade på lektionsfria dagar.

Innan vi lämnade hamn behövde vi först tanka, eller bunkra som det heter på fackspråk. Vi fick lägga till vid en annan pir och sjöfartseleverna bistod maskinist-Hasse i alla göromål. Det är lite mer omständligt att hälla över 6000 liter diesel till ett skepp än att tanka en bil, men med tolv entusiastiska ungdomars hjälp går det galant. När vi så småningom guppade ut från kajen stod istället några av natureleverna redo i navhytten för att logga vår hastighet. De läste av hastigheten två gånger per minut tills dess att vi rundade Gibraltar och hade Trinity Lighthouse akter om oss. Med datan ska de skapa en graf för att beräkna hur långt vi åkt under tiden. Överstyrman Jesper bidrog genom att ändra hastigheten lite då och då så att grafen inte skulle bli ett rakt streck utan få lite toppar och dalar.

Det dröjde inte länge innan det sattes segel och brassades i riggen varpå motorn slocknade. Vädret var ljuvligt med mycket lugn sjö och bra vindar bakifrån. Befälen lät eleverna öva på att sätta och bärga segel så det blev en livlig aktivitet på däck. Detta var ju inte nödvändigt för vår framfart, utan bara menat som segelövning. Och som de övade. De sprang fram och tillbaka på däck och slet och halade i alla de olika tampar som krävs för att få upp eller ner rätt segel. Känns tryggt inför det stundande lågtrycket som vi behöver tackla.

Till havs händer det att jag gärna vänder lite på dygnet och jobbar till ganska sent. Det kan ha att göra med att man jobbar bäst sent på natten, men det kan också ha att göra med att jag inte har någon tid att passa på morgonen. Oavsett orsak så finns det fördelar med att vara uppe sent. Som ikväll när jag satt med 8-12 vakten på tiofikat och avnjöt en kopp te och en chokladboll. Plötsligt blev det ett jäkla spring i lejdaren ner till elevhytterna när en hanlvdussin elever ur frivakten plötsligt dundrade upp och ut i riktning mot backen. Anledningen till denna rusning var delfiner som simmade ikapp med oss. Det i sig är inte så uppseendeväckande, hur konstigt det än kan låta, men i natt var det delfiner som simmade i mareld. Det är svårt att beskriva rättvist med ord, men antagligen skulle James Cameron kunna skildra det ungefär på film. Oavsett är det värt att bli väckt på natten för, om man nu inte redan är uppe förstås.

Over and out…
Johan

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se