Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 27 december 2021

I Funchal

Idag vaknade vi upp till en dag som visade klara tecken på att ge ett alldeles enastående väder. Det var varmt och endast lätta moln var solens sista hinder för att låta sina varma strålar nå fram till oss.

Det var perfekta förutsättningar för en lite bussutflykt, vilket var dagens tema. Jag tog med mig alla elever med guiden Maria och den glada busschauffören Bruno och åkte norrut, mot bergen. Men vårt första stopp var bara efter en kvart när vi stannade och fick inspektera de spektakulära slädfärderna som blivit en av stadens turistfällor. På samma sätt som att åka runt med en skock besökare på en buss.

Nästa stopp var på över 1 800 meters höjd där flygvapnet hade en jättestor radar. Utsikten var superfin och man såg ända ner till ovansidan av molnen. Vi kunde även konstatera att öns alla ödlor gillade idén med att bosätta sig där solskenet inte hindrades av besvärliga moln.

Vi fortsatte vår tur ner för berget på norra sidan, där skogen var mer av svenskt snitt med barrträd och massa vatten. På vägen ner anlände vi till samma lilla by som vi i gårdagens vandringsensemble utgick från. Denna gång fick vi komma in till fiskodlingen där det odlades foreller så det står härliga till. Efter det korta besöket på fiskfarmen gick vi återigen den kilometerlånga sträckan mot utkiksplatsen och återigen fick jag träffa den supersöta katten. Tyvärr fick jag inte med den till Gunilla idag heller.

Vår bussfärd fortsatte och vi kom ner till öns norra kust där vi stannade för lunch. Solen gassade och det azurblåa havet slog in mot klipporna femtio meter under oss. Med pastasalladen på plats och plastburkarna tomma fick vi en liten stund att ligga och begrunda över vårt jullov och hur vädret kan tänkas vara hemma.

Eftersom det var så varmt och fint väder kom vi överens med guiden om att vi hoppade nästa stopp för att istället spendera längre tid i staden Machico med deras gyllene sandstrand. Den enda på hela ön. Eftersom Madeira är en vulkanö är all inhemsk sand svart, så den gula sanden i Machico är importerad från Marocko. Ryktet säger att det var varmt i vattnet.

Slutligen bordade vi bussen för att återvända hem mot Gunilla och anlände fem i sex. Kockarna hade ordnat med supergoda kycklinglår och ugnsstekta hela potatisar. Eleverna hjälptes åt att snabbt duka fram och presentera maten och efter en inte alltför lång stund var ordningen ombord med elever på landgångsvakt och frivakten lös på stan iordningsställd.

Over and out…

Johan, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se